Ένα οδοιπορικό μνήμης στη Σκ’ ρκα

3 Min Read

Παρουσιάστηκε το λεύκωμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκ’ ρκας

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκ’ρκας, όπου μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα πραγματοποιείται ένα οδοιπορικό σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης μας, ένα οδοιπορικό μνήμης για τους παλιούς και του νέους Σκ’ ρκιωτες και όχι μόνο. 

- Advertisement -

Πρόκειται για μια πολύτιμη συλλογή με ιστορικά δεδομένα που σκοπεύει να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, να αναδείξει τη γειτονιά της Σκ’ ρκας, να εμπνεύσει και να αφήσει παρακαταθήκη στις νέες γενιές. 

Το λεύκωμα αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει να κάνει με φωτογραφίες από τις παλιές κατοικίες της γειτονιάς μας, όπου τα τελευταία σπίτια μαρτυρούν μια άλλη εποχή. Η δεύτερη ενότητα αφορά τους Μακεδονομάχους της γειτονιάς μας και περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό σχετικά με τους μακεδονομάχους οι οποίοι έδρασαν κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα και κατάγονται από τη γειτονιά της Σκ’ ρκας. Η τρίτη ενότητα περιέχει φωτογραφίες των κατοίκων της γειτονιάς μας, από ανθρώπους που έζησαν πριν από έναν αιώνα σε αυτή τη γειτονιά, ώστε να αποδεικνύεται μέσω αυτών των φωτογραφιών ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζεται ο τρόπος ζωής αυτών των ανθρώπων, στο συγκεκριμένο χώρο και τη συγκεκριμένη γειτονιά. Και τέλος, η τέταρτη ενότητα αφορά το σύλλογο μας και τη δραστηριότητα του, ξεκινώντας από το 1983 όπου έγινε για πρώτη φορά ο φανός «Σκ’ρκα» στο σημερινό σημείο που γίνεται μέχρι και σήμερα και λαμβάνουν χώρα όλα τα δρώμενα του εθίμου του φανού.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκ’ ρκας, Ματίνα Τσαμπούρη ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως το λεύκωμα παρουσιάζει την ιστορία της γειτονιάς της Σκ’ ρκας και του τόπου μας και δημιουργήθηκε μετά από αρκετό καιρό αλλά και αρκετή προσπάθεια. «Προσπαθήσαμε ώστε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη φλόγα που λέγεται Σκ’ ρκα» υπογράμμισε η ίδια και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί αυτό το λεύκωμα είτε με μια φωτογραφία είτε με αναμνήσεις που έχουν χαραχθεί στο μυαλό τους.

«Κάναμε αυτή την προσπάθεια, να φτιάξουμε το συγκεκριμένο λεύκωμα εξηγώντας παράλληλα στους Κοζανίτες πως ήταν και πως είναι σήμερα η γειτονιά μας. Είναι κάτι το ξεχωριστό. Έτσι θεωρούμε εμείς τουλάχιστον» τόνισε το μέλος του συλλόγου, Λάζαρος Κουζιάκης.

Δημήτρης Στραβούwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση