Ένα βήμα πιο κοντά στην σωτηρία του γεφυριού της Σβόλιανης

1 Min Read

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάστασή του βρίσκεται το υπέροχο γεφύρι της Σβόλιανης στην Αγία Σωτήρα Βοϊου, μετά την έγκριση και του 2ου πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών για την κατακύρωση διεξαγωγής του σχετικού συνοπτικού διαγωνισμού. Πρόκειται για ένα έργο καθοριστικής σημασίας για την διάσωση του γεφυριού, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα δομικότητας.

Το έργο διάσωσης του γεφυριού έχει προϋπολογισμό 74.400 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται από τις πιστώσεις των ΚΑΠ 2020. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση και ανάδειξη του πέτρινου γεφυριού, του περιβάλλοντος χώρου του καθώς και του λιθόστρωτου μονοπατιού γύρω από αυτό.

Το δίτοξο γεφύρι χτίστηκε το έτος 1851, αφού είχε προηγηθεί κοντά στην ίδια τοποθεσία το χτίσιμο ενός νερόμυλου. Ένα πολύ μεγάλο τόξο πατάει σε ψηλό βράχο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι φυσική συνέχειά του και μαζί με ένα μικρότερο δίνουν απότομη κλίση στο γεφύρι. Το μέγιστο ύψος του φθάνει τα 8,5 και το μήκος του τα 26 μέτρα. Ένωνε την Αγ. Σωτήρα με το Δίλοφο, το Δασύλλιο, τη Χρυσαυγή, αλλά και το βουνό της Τσούκας, όπου οι κάτοικοι  είχαν τους κήπους και τα δέντρα τους.

Σωκράτης Μουτίδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,
Μοιραστείτε την είδηση