Έναρξη των έργων φυσικού αερίου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά

4 Min Read

Την έναρξη των έργων επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά κήρυξαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας  

και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Βασίλης Κοτρώνης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα έργα φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά είναι συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτούνται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο πλαίσιο των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 157 χιλιόμετρα δικτύου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 7.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2026. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερηζήτηση από την τοπική κοινωνία, αυτή θα καλυφθεί πλήρως και ο αριθμός των συνδέσεων θα είναι πολλαπλάσιος.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά: «Θέλω ιδιαίτερα εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω την ΔΕΔΑ, τον Πρόεδρό της και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κύριο Μάριο Τσάκα, αλλά και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κυρία Αλεξανδρα Σδούκου. Η Ελλάδα για να πάει μπροστά θέλει έργα σαν το σημερινό. Θέλει έργα που επί της ουσίας αλλάζουν τη ζωή των πολιτών στα αλήθεια. Το έργο αυτό δεν είναι έργο  θεωρητικό που θα το δουν τα παιδιά σας στο μέλλον.  Το έργο αυτό θα το απολαύσετε σύντομα και αυτή είναι μόνο η αρχή ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού για να αλλάξουμε την πορεία της Δυτικής Μακεδονίας και να την κάνουμε καλύτερη παρά ποτέ».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: «Είχαμε την χαρά να εγκαινιάσουμε την έναρξη των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στις πόλεις της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού και των Γρεβενών. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 18,54 εκ. ευρώ που θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσει επαρκή θερμική ενέργεια για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Τσάκα για την εξαιρετική δουλειά. Προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς στην πράσινη και δίκαιη μετάβαση που σχεδιάσαμε».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας υπογράμμισε: «Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία είναι πλέον πραγματικότητα. Μετά τη Φλώρινα, ήρθε η σειρά για την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά να αποκτήσουν ισχυρές και καινοτόμες υποδομές οι οποίες, εκτός από φυσικό αέριο, θα μπορούν μελλοντικά να μεταφέρουν βιομεθάνιο και υδρογόνο. Με τα μεγάλα αυτά αναπτυξιακά έργα φέρνουμε φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, σχολεία και νοσοκομεία, κινητοποιώντας παράλληλα επενδύσεις που συμβάλλουν στον πράσινο μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας».

Όπως επισήμανε ο κ. Τσάκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, οι επενδύσεις που θα γίνουν μέσα από τα έργα της ΔΕΔΑ συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατασκευαστούν συνολικά 360 χλμ δικτύου και θα γίνουν περισσότερες από 12.000 συνδέσεις καταναλωτών.

Μοιραστείτε την είδηση