Ένας εκπληκτικός “Κατάδικος” από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης- Θερμό χειροκρότημα στην πρεμιέρα

2 Min Read

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθήσει σε παραγωγές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας. Έτσι κάθε φορά που μια νέα παράσταση φέρει την υπογραφή του ΔΗΠΕΘΕ οι προσδοκίες είναι μεγάλες.  Αυτές τις προσδοκίες δικαίωσε και με το παραπάνω “Ο Κατάδικος”, το εμβληματικό αφήγημα (του 1919)  του Κωνσταντίνου Θεοτόκη,  που μεταφέρθηκε  επί σκηνής  σε σκηνοθεσία και διασκευή του εξαιρετικού ταλαντούχου Βασίλη Μαυρογεωργίου και έκανε πρεμιέρα το βράδυ του Σαββάτου στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης.

- Advertisement -

Η πλοκή και τα πρόσωπα του έργου είναι λίγο πολύ γνωστά.  Η Μαργαρίτα και Πέτρος   το παράνομο ζευγάρι,  ο  δολοφονημένος Γιώργης Αράθυμος (άντρας της Μαργαρίτας), ο καταδικασθείς για το έγκλημα Τουρκόγιαννος συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ, που συνδυάζει τη Χριστιανική ηθική, την πίστη, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία ,   τον έρωτα, την αγάπη, την προδοσία και τη λύτρωση. Μια μοναδική αποτύπωση των κοινωνικών συνθηκών στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αυτό το εκπληκτικό κείμενο μεταφέρθηκε εξαιρετικά μέσα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Μαρίας Καλογήρου (Μαργαρίτα) και του Γιώργου Παπανδρέου (Τουρκόγιαννος) αλλά και των Μάρκο Παπαδοκωσταντάκη, Χρήστου Πίτσα, Τάκη Σακελλαρίου και Στέλιου Χλιαρά.

Η χημεία των ηθοποιών, το λιτό αλλά λειτουργικό σκηνικό, η μουσική, ο φωτισμός, η ενδυμασία, όλα συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας “δυνατής” παράστασης, που καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές, που βρέθηκαν στην πρεμιέρα.

Η παράσταση ανεβαίνει την Κυριακή  στις 20.00 και στη συνέχεια κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τις 14 Απριλίου.

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνογράφος: Θάλεια Μέλισσα
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Κώστας Μαγγίνας
Φωτογραφίες: Νίκος Κουστένης
Β. Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου
Β. Ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Β. Φωτιστή: Εύη Παπαμάρκου

 

 

Μοιραστείτε την είδηση