Ένας μικρόψυχος «πολυμήχανος»

3 Min Read

Παινέσατε κ. Πρόεδρε, με το μήνυμα σας από την Ιθάκη, εαυτόν και τους συντρόφους σας, όσους μας κυβερνάτε από το 2015, ως «πολυμήχανους Έλληνες» που κατάφεραν να νικήσουν Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες, να ξεφύγουν από την Σκύλα και από την Χάρυβδη. Όλα τα θεριά τα καθαρίσατε. Πολύ γραφικές όλες αυτές οι αναφορές στην Οδύσσεια εκείνου ο οποίος, κατά τον Όμηρο, «πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω». Γνώρισε, όχι μόνον τις πόλεις πολλών ανθρώπων, αλλά και το πνεύμα τους. Τον προίκισε δηλαδή το μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι του με την γνωριμία και την κατανόηση του διαφορετικού.
Εσείς όμως, με το μήνυμα σας επιδείξατε απέχθεια προς όσους έχουν διαφορετικό «νόον» από τον δικό σας. Αναφερθήκατε σχετλιαστικώς σε τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί. Απαξιώνοντας την πορεία ενός ανθρώπου που δεν εκδηλώθηκε καν ποτέ ως πολιτικός σας αντίπαλος. Του Λουκά Παπαδήμου. Χωρίς να σέβεσθε το γεγονός ότι μιλούσατε για έναν Έλληνα με λαμπρή διεθνή ακαδημαϊκή και τραπεζική σταδιοδρομία. Κάποιον που τίμησε την Ελλάδα, ανερχόμενος ως το αξίωμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και δεν αρνήθηκε να επωμιστεί ένα άχαρο έργο, όταν ένα ευρύ φάσμα πολικών δυνάμεων της βουλής του ζήτησε να επωμισθεί μια ευθύνη.
Μπορεί κανείς να κρίνει εκ του αποτελέσματος τα έργα και τις ήμερες του κ. Παπαδήμου ως πρωθυπουργού. Αλλά δεν μπορεί να απαξιώνει την παρουσία του μόνον και μόνον επωδή υπήρξε τραπεζίτης. Διαφορετικώς, απλώς αναδεικνύεται ως μικρόψυχος. Και αυτό ακριβώς απέπνεε η συγκεκριμένη αναφορά σας. Μικροψυχία.
Όσο για την αναφορά σας στον ημερινό διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Γιάννη Στουρνάρι, εκείνο που κατέστη πασιφανέστατο είναι η μονοκομματική σας αντίληψη. Κραύγαζε ο λόγος σας πως, αν μπορούσατε, θα τον είχατε «φάει», για να βάλετε στην θέση του ένα δικό σας κομματόσκυλο. Αλλά δεν μπορείτε. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών κάθε χώρας. Και βγάζετε …λύσσα για το γεγονός αυτό.
Μαζευτείτε. Όλα αυτά που υποτίθεται ότι συντρίψατε, είναι ακόμη εδώ. Η λιτότητα είναι εδώ για τους πολίτες. Και οι αγορές είναι εδώ και σας περιμένουν με επιτόκια δανεισμού πάνω από το 4%. Παραμένουμε σε μια κατάσταση που απαιτεί την συνδρομή όλων των Ελλήνων, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Ακόμη και εκείνων που εσείς θα θέλατε να τους «τελειώσετε».
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση