Ενέργεια από σκουπίδια παράγει η ΔΙΑΔΥΜΑ απ τον παλιό ΧΥΤΑ

3 Min Read
Ενέργεια από τα σκουπίδια παράγει η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο, που  βρίσκεται στον παλιό ΧΥΤΑ της Κοζάνης. Η ονομαστική ισχύς της μονάδας είναι 1,2 MW και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την παρουσία του μεθανίου είναι στα 800 kw.
Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα κυκλικής οικονομίας που πετυχαίνει η ΔΙΑΔΥΜΑ, σύμφωνα με τον διευθυντή προγραμμάτων Κωσταντίνο Τσιόπτσια. Η μονάδα βρίσκεται λίγο πριν το στάδιο της εμπορικής λειτουργίας. Έχει περάσει όλα τα τεστ δοκιμών, έχει γίνει εδώ και 1,5 μήνα η αυτοψία και έλεγχος από τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, από τους οποίους περιμένουμε την έγκριση ώστε να ενταχθεί επισήμως στο διασυνδεδεμένο δίκτυο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιόπτσιας. Όπως εξήγησε «το μεθάνιο παράγεται στα δύο κύτταρα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που λειτούργησαν από το 2003 έως το 2017», ενώ σήμερα η επεξεργασία των απορριμμάτων γίνεται σε υπερσύγχρονη μονάδα που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2018.
Το έργο ύψους 1,5 εκ € δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2020 .To χρηματοδότησε και κατασκεύασε η Κοινοπραξία «Ηλέκτωρ Θαλής», η οποία για 20 χρόνια με σύμβαση παραχώρησης από την ΔΙΑΔΥΜΑ θα έχει και την ευθύνη της λειτουργίας. Ο κ. Τσιόπτσιας επισήμανε ότι «η εταιρία μας θα λαμβάνει το 8,2% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τις πωλήσεις της ενέργειας», ενώ ο δήμος Κοζάνης στις δημοτικές εκτάσεις  του οποίου φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις της μονάδας, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών τελών, θα λαμβάνει το 3% από τα έσοδα των πωλήσεων.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΔΣΑ) Δυτ. Μακεδονίας με μετόχους τους 13 δήμους και εναρμονίζεται με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ στην διαχείριση των αποβλήτων. «Με την λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής βιοαερίου ολοκληρώνουμε άλλον έναν στόχο και η Δυτική Μακεδονία σε συνδυασμό και με αλλα επιτεύγματα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ελλάδα ως προς την περιβαλλοντική διαχείριση και την κυκλική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσιόπτσιας . Ο ίδιος επισήμανε ότι «ενώ όλη η χώρα θάβει το 84 % των απορριμμάτων της, στην Δυτική Μακεδονία το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μόλις στο 32%».
Στο πεδίο της ανακύκλωσης η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει επιτύχει σε ετήσια βάση 6.000 τόνους υλικών με την απευθείας διαλογή στην πηγή στους τέσσερις  κάδους κι άλλους 11 χιλ. τόνους από την μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων. Ο κ. Τσιόπτσιας σημείωσε ότι τα τελευταία 5 χρόνια σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε η ανακύκλωση τηγανελαίων και οργανικών αποβλήτων των νοικοκυριών που «μας δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα».
ΑΠΕ ΜΠΕ
Μοιραστείτε την είδηση