Ενεργειακός Συνεταιρισμός Δυτικής Μακεδονίας και… Αρτέμης Σώρρας διεκδικούν το 40% των μονάδων της ΔΕΗ

3 Min Read

Ο νεοσυσταθείς Ενεργειακός Συνεταιρισμός Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος δημιουργήθηκε όπως αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε το προσωρινό του Διοικητικό Συμβούλιο στο energypress, «από απλούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής, όλων των κομματικών αποχρώσεων», βάζει υποψηφιότητα ως αγοραστής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που πρόκειται να βγούν προς πώληση.

«Ο κίνδυνος να πάρουν τις μονάδες της ΔΕΗ μεγάλα συμφέροντα, πιθανότατα μάλιστα ξένα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας, μας κινητοποίησε και μας έκανε να πάρουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες δεν ωφελούν, χρειάζεται ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση με τα ίδια τους τα όπλα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Συνεταιρισμός.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς και να ζητήσουν παράλληλα την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας με κουπόνια συνδρομής που ξεκίνησαν ήδη να κυκλοφορούν από πόρτα σε πόρτα. Με την αγορά κουπονιού ο κάθε πολίτης θα γίνεται  – κατά την αναλογία του – μέτοχος στις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ.

«Ούτως ή άλλως η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης είναι πλέον σε τέτοια επίπεδα που αν μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας βάλουν από 10 ευρώ μπορούμε να πάρουμε όλη τη ΔΕΗ όχι μόνον το 40% των λιγνιτικών της μονάδων» ανέφερε στο energypress ένας εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος, εργαζόμενος ο ίδιος στη ΔΕΗ και προφανώς ξέροντας εκ των έσω περισσότερα πράγματα για την επιχείρηση.

Με δεδομένη την κατεύθυνση που έχει δώσει η κυβέρνηση, ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός έχει ήδη έχει έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία εμφανίζεται πρόθυμη να επενδύσει τα υψηλά αποθεματικά της για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων. Αντίστοιχη κρούση έχει γίνει στη Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΕΠΕ) όπου ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης θα εξαντλήσει τις δυνατότητες επιρροής που διαθέτει, ώστε να επενδυθούν τα διαθέσιμα και των υπόλοιπων Περιφερειών.

Ενδιαφέρον πάντως έχει η πληροφορία που μεταφέρουν τα στελέχη του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με την οποία στην όλη προσπάθεια ανταποκρίθηκε ήδη και ο πυρήνας Δυτικής Μακεδονίας της «Ελλήνων Συνέλευσις», δηλαδή του κόμματος του Αρτέμη Σώρρα. Οι τοπικός πυρήνας δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα κεντρικά στους επιτελείς της Οργάνωσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος ο Αρτέμης Σώρρας όχι μόνον θα ακολουθήσει αλλά θα πρωταγωνιστήσει στην όλη πρπσπάθεια. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, τότε, όπως εκτιμούν αξιόπιστοι οικονομικοί παράγοντες, τα δεδομένα πράγματι αλλάζουν.

Μια πιθανή εμπλοκή του Αρτέμη Σώρρα θα έδινε ευρύτερες δυνατότητες οικονομικής στήριξης του Ενεργειακού Συνεταιρισμού και συνεπώς μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας στην προσπάθειά του. Ο κ. Βασίλης Νουζέλας πάντως, δικηγόρος του (εξαφανισμένου ως γνωστόν) Αρτέμη Σώρρα, δήλωσε ότι δεν έχει καμία εντολή από τον πελάτη του για το θέμα αυτό, επισήμανε ωστόσο ότι, όταν πρόκειται για τη σωτηρία της χώρας και για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του αυτόχθονος Έλληνα ιθαγενούς, η συμβολή του Σώρρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μοιραστείτε την είδηση