Ενωτική Κίνηση Δήμου Σερβίων – Βελβεντού: Το φεστιβάλ αγροτικών προϊόντων του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

6 Min Read

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες με ένα επικοινωνιακό μπαράζ ο δήμαρχος και ο ανάδοχος της έκθεσης, προσπαθούν να πείσουν την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς παραγωγούς, να συμμετέχουν σ’ αυτό που ο δήμαρχος αποκαλεί Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων (AgroFest).

Στην προσπάθειά του μάλιστα αυτή επικαλείται και την υποστήριξη και άλλων φορέων (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Επιμελητήριο Κοζάνης κλπ).

Πώς όμως να συμμετέχει η τοπική κοινωνία και οι φορείς της, όταν:

  1. Ο δήμαρχος αγνόησε παντελώς τη βούληση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο έγκαιρα αποφάσισε εγκρίνοντας την συνδιοργάνωση της ετήσιας Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων με τον σύλλογο Σέρβια εν Δράσει και την συνεργασία των άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων ( Εμπορικός Σύλλογος, Μορφωτικός Σύλλογος Σερβίων, Σύλλογος Γυναικών κ.α) , με τους όρους και τις προϋποθέσεις που υπήρχαν και στα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή με την έκθεση θα γίνει η προβολή των τοπικών προϊόντων και η συμμετοχή των επιχειρήσεων θα γίνεται χωρίς δαπάνη γι αυτές.

Για την διοργάνωση της Έκθεσης δεσμεύτηκε ποσό 6000 € από τον προϋπολογισμό του δήμου.

Επειδή οι προθέσεις του δημάρχου είχαν ήδη διαρρεύσει, ρωτήσαμε σ’ ένα από τα δημοτικά συμβούλια (τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου), αν ο δήμαρχος προτίθεται ν΄ αλλάξει την φυσιογνωμία της Έκθεσης, αν έχει αναθέσει σε εργολάβο την διοργάνωσή της και αν τελικά είναι αλήθεια ότι το κόστος της Έκθεσης θα ανέλθει στο ποσό των 30-40.000 €. Μας απάντησε ότι η έκθεση θα γίνει κανονικά όπως τις άλλες χρονιές και το κόστος δεν θα ξεπεράσει τις 6000 €.

Τόση αξιοπιστία!

  1. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; O Δήμαρχος και μια κλειστή ομάδα δικών του ανθρώπων, αντί να υλοποιήσει την απόφαση του   Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε να αναθέσει σε εργολάβο την διοργάνωση της έκθεσης, να την μετονομάσει σε AgroFest, να την διευρύνει και να την ονομάσει Δυτικής Μακεδονίας, όταν ο στόχος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ήταν η προβολή των τοπικών προϊόντων και όχι η προβολή των προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο δήμος ζητάει επιπλέον με επιστολές που απέστειλε στις τοπικές επιχειρήσεις σημαντικά ποσά (μέχρι 500 € για κάθε περίπτερο) για την συμμετοχή στο εν λόγω Φεστιβάλ.
  2. Αγνοήθηκαν η τοπική κοινωνία και οι φορείς της.

Με τον τρόπο λειτουργίας του και την φυσιογνωμία που ήθελε ο δήμαρχος να προσδώσει στην Έκθεση, ανάγκασε τους τοπικούς φορείς να αποχωρήσουν από την συνδιοργάνωση. Στο Φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμαρχος και η ομάδα του δεν συμμετέχουν ούτε ο ιδρυτής και συνδιοργανωτής της Έκθεσης, Σύλλογος Σέρβια εν Δράσει, ούτε οι Εμπορικοί Σύλλογοι Σερβίων και Βελβεντού και ούτε οι σημαντικές επιχειρήσεις του δήμου μας (Συνεταιρισμοί ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ Βελβεντού).

Προς τι λοιπόν η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης αν δεν συμμετέχει η τοπική κοινωνία και οι φορείς της;

Εγείρονται λοιπόν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

  1. Πώς θα πληρωθούν οι δαπάνες για την διοργάνωση του φεστιβάλ αφού δεν υπάρχει σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου;

Οι υπηρεσίες που χειρίζονται τις δαπάνες είναι προφανές ότι θα ενεργήσουν νόμιμα και δεν θα δεχθούν κατάτμηση των δαπανών για να αποφευχθεί ο έλεγχος νομιμότητας αυτών από τον καθ’ ύλη ελεγκτή Επίτροπο.

  1. Ποιος εισπράττει τα χρήματα από τους εκθέτες;

Αν τα εισπράττει ο εργολάβος είναι παράνομο, γιατί δεν υπάρχει σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αν τα εισπράττει ο δήμος επίσης είναι παράνομο για τον ίδιο λόγο. Αν εισπράττει ο δήμος ποιος εισπράττει για λογαριασμό του; Έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες (οικονομική) ;

  1. Ποιός αποφάσισε την παρουσία Λούνα Πάρκ στον χώρο της Έκθεσης;

Σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν υπάρχει.

Έγινε εκμίσθωση του χώρου από ποιόν και με ποιόν τρόπο, ποιό είναι το αντίτιμο της εκμίσθωσης;

Ποιός και με ποιό δικαίωμα παραχώρησε τον χώρο σε ιδιώτη για την ανάπτυξη του Λούνα Πάρκ;

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε ενοικίαση δημοτικού χώρου γίνεται μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, τον οποίο διενεργεί η Οικονομική Επιτροπή του δήμου. Τέτοιος διαγωνισμός δεν έγινε.

  1. Η υποστήριξη των φορέων (Περιφέρεια, Επιμελητήριο) περιλαμβάνει και χρηματοδότηση;

Αν ναι, πως αυτό γίνεται όταν υπάρχει θέμα νομιμότητας κάλυψης των δαπανών του Φεστιβάλ, λόγω μη ύπαρξης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου;

Είναι προφανές απ’ όλα τα παραπάνω ότι ο δήμαρχος ενεργεί αυθαίρετα και αυτόνομα, χωρίς την έγκριση και με προκλητική αγνόηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς σεβασμό στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Με την συμπεριφορά του και τις ενέργειές του απαξιώνει συνεχώς το δημοτικό συμβούλιο, ενώ δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα στην λειτουργία του δήμου, με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα.

Στον δρόμο αυτό δεν θα τον ακολουθήσουμε.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση