ΕΝΟΤΗΤΑ: Στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής η υλοποίηση του έργου των νέων κοιμητηρίων

2 Min Read

Η χθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν απολύτως κατατοπιστική. Ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πού βρίσκεται το θέμα της υλοποίησης των νέων κοιμητηρίων της Κοζάνης, έργο το οποίο θα δώσει οριστική λύση  στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στα νεκροταφεία.

Όπως αναδείχθηκε λοιπόν χθες κατά την συζήτηση, το θέμα της υλοποίησης του έργου των νέων κοιμητηρίων, είναι αποκλειστικά στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής και αυτό γιατί:

- Advertisement -
  • Πρώτον, από το 2021 υπάρχει εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη για τη δημιουργία των νέων κοιμητηρίων που αντιστοιχεί πρακτικά και στην άδεια ίδρυσής τους.
  • Δεύτερον, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι στην προτεραιοποίηση των έργων του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης το 2021, πρώτο έργο τέθηκε η δημιουργία των νέων κοιμητηρίων δεσμεύοντας πόρους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ και δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό, έναντι οποιουδήποτε άλλου έργου.
  • Τρίτον, ο Δήμος Κοζάνης είναι πλέον ιδιοκτήτης των ιδιωτικών εκτάσεων, καθώς από την 28.12.2023 παρακατατέθηκε η αποζημίωση στους δικαιούχους, που ορίστηκε ως προσωρινή τιμή, με βάση τη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας που είχε εκδοθεί μερικούς μήνες νωρίτερα, και πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο ιδιοκτησιακό.

Συνεπώς, η πρόκληση και το στοίχημα αφορούν τη νέα δημοτική αρχή. Είναι στο χέρι της να κάνει όλα αυτά που χρειάζονται προκειμένου να υλοποιήσει το έργο το οποίο είναι πανέτοιμο πολεοδομικά,  ιδιοκτησιακά και χρηματοδοτικά.

ΥΓ για όσους δε προβληματίζονται για την έλλειψη οικοδομικής άδειας, ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης της ιδιωτικής έκτασης από 28.12.2023. Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, δεν είναι δυνατόν κάποιος να εκδώσει οικοδομική άδεια σε ένα αγροτεμάχιο ή οικόπεδο το οποίο δεν είναι ιδιοκτησίας του.

Συνεπώς, η πρόκληση αφορά την τρέχουσα δημοτική αρχή και μόνο, η οποία δεν εμποδίζεται πλέον από τίποτα, να εκδώσει οικοδομική άδεια και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει αυτό το αναγκαίο και σημαντικό έργο.

Μοιραστείτε την είδηση