Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το κάπνισμα στην Κοζάνη- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

6 Min Read

Εντατικοποιούνται άμεσα οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από τη Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως το προηγούμενο διάστημα έγινε μια εκτεταμένη προσπάθεια ενημέρωση των πολιτών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πλέον θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι.

«Αντιλαμβάνομαι πως είναι οξύμωρο να μιλάμε για εφαρμογή ενός νόμου, που έχει ψηφιστεί εδώ και τόσα χρόνια αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πιστεύω πως η κοινωνία έχει ωριμάσει και τα δείγματα ανταπόκρισης μέχρι τώρα είναι θετικά.  Θέλουμε να είμαστε ένας δήμος που θα σέβεται τη νομοθεσία για το κάπνισμα, όχι ξερά αλλά επειδή σεβόμαστε τον συνάνθρωπο μας» ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

- Advertisement -

«Θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να σεβαστούν τη νομοθεσία και να συνυπάρχουμε όλοι σε ένα καθαρό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να συνυπάρχουμε στην κοινωνία και με τη σημερινή κατάσταση, υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας, που αδυνατούν να βρεθούν σε διάφορους χώρους. Αυτό μπορεί να μην είναι εμφανές πάντα, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Ας φροντίσουμε όλοι μαζί να μην υπάρχουν αποκλεισμένοι άνθρωποι στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης μας».

Να σημειώσουμε πως αρμοδιότητα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει εκτός της Δημοτικής Αστυνομίας, η Ελληνική Αστυνομία και το Υγειονομικό.

Οι χώροι απαγόρευσης

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα στους παρακάτω χώρους:

α. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κλπ). Επίσης σε χώρους εργασίας που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων, επιβατικών σταθμών λιμένων κλπ) και στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής καθώς και στα παντός είδους κυλικεία.

β. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως:

 1. Νοσοκομεία.
 2. Ιδιωτικές Κλινικές.
 3. Κέντρα Υγείας.
 4. Περιφερειακά Ιατρεία.
 5. Δημοτικά Ιατρεία.
 1. Ιατρεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΚΑ, κλπ)
 2. Ιδιωτικά Ιατρεία – Οδοντιατρεία.
 3. Φαρμακεία.
 4. Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
 5. Σε κάθε άλλο χώρο που δεν αναφέρεται παραπάνω, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας.

γ. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως:

 1. Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά).
 2. Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά).
 3. Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 4. Φροντιστήρια.

δ. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

ε. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

στ. Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων, μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

ζ. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) συμπεριλαμβανομένων και των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

η. Στα αεροδρόμια, εκτός των χώρων καπνιστών.

θ. Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Για το πρόστιμο κριτήριο αποτελούν:

Α. Ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση. Για τη εφαρμογή του νόμου ορίζεται η ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

-νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,

-εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, -χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων , -καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, -κέντρα διασκέδασης, κλπ.,

Β. Η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, όπως ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων.

Γ. η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος

Δ. η μη ανταπόκριση του υπευθύνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και η μη κλήση των αρμοδίων οργάνων και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες.

Ε. η μη συνεργασία υπευθύνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

ΣΤ. η υποτροπή, ήτοι η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο (δηλαδή η πλέον της μίας παράβαση των κείμενων διατάξεων, που βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές στον ίδιο δημόσιο χώρο ή στο ίδιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Διευκρινίζεται ότι πρόστιμο επιβάλλεται τόσο στους υπευθύνους εφαρμογής των διατάξεων όσο και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα.

Τα πρόστιμα για τις άνωθεν παραβάσεις προβλέπονται από τον νόμο 3868/2010:

-Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

-Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών.

Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση