Επανάληψη των εκλογών στη Γεωργία ζητά το Κοινοβούλιο

4 Min Read
  • Οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου και υπό διεθνή εποπτεία
  • Το Κοινοβούλιο ζητά ευρωπαϊκές κυρώσεις ΕΕ κατά του πρωθυπουργού και υψηλόβαθμων αξιωματούχων
  • Οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι ασυμβίβαστες με τις προοπτικές ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της χώρας

Λόγω σημαντικών παρατυπιών, οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία και ζητούν να επαναληφθούν εντός ενός έτους.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στη Γεωργία, μια υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, επειδή δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, αντιπροσωπεύοντας μια ακόμη εκδήλωση της συνεχιζόμενης δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας – για την οποία θεωρούν το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο πλήρως υπεύθυνο. Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τις πολυάριθμες και σοβαρές εκλογικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων τεκμηριωμένων περιπτώσεων εκφοβισμού των ψηφοφόρων, χειραγώγησης της διαδικασίας, παρεμβολής σε εκλογικούς παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης, καθώς και των μαρτυριών περί χειραγώγησης των ηλεκτρονικών μηχανημάτων ψηφοφορίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας δεν αποτελούν αξιόπιστη απεικόνιση της βούλησης του λαού της Γεωργίας, προσθέτουν. Το Κοινοβούλιο απορρίπτει κάθε αναγνώριση των κοινοβουλευτικών εκλογών ως αποτέλεσμα, καλώντας και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να κάνει το ίδιο και ζητώντας την επανάληψη των εκλογών εντός ενός έτους υπό ενδελεχή διεθνή εποπτεία και από ανεξάρτητες εκλογικές αρχές.

Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις και να περιορίσει τις επίσημες επαφές με την κυβέρνηση της Γεωργίας

Στηρίζοντας τα αιτήματα για ανεξάρτητη διεθνή έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί χειραγώγησης των εκλογών, το Κοινοβούλιο επιθυμεί η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να επιβάλουν προσωπικές κυρώσεις στους αξιωματούχους και τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία που ευθύνονται για την δημοκρατική οπισθοδρόμηση, τις παραβιάσεις των εκλογικών νόμων και προτύπων και την κατάχρηση των κρατικών θεσμών. Αυτό περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Irakli Kobakhidze, το Δήμαρχο της Τιφλίδας και Γενικό Γραμματέα του κυβερνώντος Γεωργιανού Ονείρου Kakha Kaladze, τον πρόεδρο του Γεωργιανού Κοινοβουλίου Shalva Papuashvili και τον ολιγάρχη πρώην πρωθυπουργό Bidzina Ivanishvili. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την ΕΕ να περιορίσει σημαντικά τις επίσημες επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Γεωργίας, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι η Γεωργία, ως αποτέλεσμα της πρόσφατα εγκριθείσας αντιδημοκρατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του «νόμου για τη διαφάνεια και την ξένη επιρροή», έχει ήδη αναστείλει στην πράξη τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.

Η πολιτικές της κυβέρνησης της Γεωργίας είναι ασυμβίβαστες με την ευρωατλαντική ολοκλήρωση

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τη συστηματική παρέμβαση της Ρωσίας στις δημοκρατικές διαδικασίες της Γεωργίας, π.χ. μέσω παραπληροφόρησης όπως η θεωρία συνωμοσίας του «Παγκόσμιου Κόμματος Πολέμου», η οποία ισχυρίζεται ότι η αντιπολίτευση της χώρας θα σύρει τη χώρα σε πόλεμο με τη Ρωσία υπό τις διαταγές της Δύσης. Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν σοβαρά τις αρχές της Γεωργίας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απαγόρευσης των νόμιμα εδραιωμένων πολιτικών κομμάτων θα αποξενώσει περαιτέρω τη χώρα από την ΕΕ και θα καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση προς την ένταξη στην ΕΕ. Δηλώνουν επίσης ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από το Γεωργιανό Όνειρο είναι ασυμβίβαστες με την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Γεωργίας.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών της Γεωργίας με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 13ης-14ης Νοεμβρίου. Το ψήφισμα της 28ης Νοεμβρίου 2024 (το τελικό κείμενο του οποίου θα είναι διαθέσιμο σύντομα στην ιστοσελίδα του ΕΚ) εγκρίθηκε με 444 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 82 αποχές.

Μοιραστείτε την είδηση