Επιμένουν πάλι να εξαπατούν τους πολίτες

3 Min Read

Όταν ακούμε τα διεθνή ρεπορτάζ, για τις εκλογές που γίνονται σε διάφορες χώρες, είναι πια κανόνας, όταν αυτά αναφέρονται σε αληθώς δημοκρατικές χώρες, να ακούμε την φράση: «Το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαλογής της επιστολικής ψήφου». Διότι έτσι ψηφίζουν οι απόδημοι της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και πολλών άλλων χωρών. Ενώ για τους ξενιτεμένους των ΗΠΑ και του Καναδά υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου. Αυτής που προ ετών ειρηνεύθηκε η κ. Γεννηματά με την φράση «σιγά μην κάνουμε και τις εκλογές …γιουροβίζιον».
Τώρα, επιτέλους, η νέα κυβέρνηση προωθεί ολοταχώς το σχέδιο για την απόδοση αυτού του δικαιώματος και στους Έλληνες της διασποράς. Όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και ως τώρα .έπρεπε είτε να έχουν γερό πορτοφόλι για να κάνουν ένα ταξίδι στην πατρίδα, προκειμένου να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, είτε, κάποιοι λίγοι, να δέχονται την προσφορά οργανωμένης μεταφοράς από κόμματα, είτε, η συντριπτική πλειονότητα, να μένει με το παράπονο ότι η πατρίδα δεν τους αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα.
Αλλά για να περάσει αυτή η αλλαγή στον εκλογικό νόμο και να έχει άμεση ισχύ από τις επόμενες εκλογές, χρειάζεται να ψηφισθεί από τα δυο τρίτα των βουλευτών. Από διακόσιους. Χρειάζεται δηλαδή μια ευρύτερη συναίνεση. Και εδώ θα φανεί ποιοι πράγματι «τιμούν» τους μετανάστες και τους ομογενείς, και ποιοι τους κοροϊδεύουν.
Ο Σύριζα επιμένει στην δική του εκδοχή. Να μη μετέχουν οι απόδημοι Έλληνες ισοτίμως στην εκλογική διαδικασία, ψηφίζοντας το όποιο κόμμα προτιμούν, με τις ψήφους τους να προσμετρούν στο τελικό αποτέλεσμα και την διαμόρφωση της κατανομής των εδρών. Και πάντως απορρίπτει την επιστολική ψήφο.
Αντ’ αυτού προτείνουν να ψηφίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες απόδημοι μόνο στις πρεσβείες, τα προξενεία και όπου αλλού στηθούν κάλπες και μόνο για περιορισμένη εκλογή τριών βουλευτών. Και θέλουν να προβάλουν αυτή την πολιτική, που υποβαθμίζει τους Έλληνες της διασποράς σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας ως …προοδευτική.
Στο μυαλό τους, οι ξενιτεμένοι, είναι προφανώς …ύποπτοι ιμπεριαλιστικού επηρεασμού. Διό και τους θέλουν σε ένα είδος …προοδευτικής απομόνωσης. Να «τα ρίχνουν» όταν τους θυμόμαστε για να ζητούμε βοήθεια, για την πατρίδα ή και το κόμμα, αλλά όχι και να έχουν ίσα δικαιώματα ως ψηφοφόροι.

Μοιραστείτε την είδηση