Επιτέλους… απινίδωση για τους 120 απινιδωτές

7 Min Read

Ξεμπλόκαρε η διαδικασία και πριν τα Χριστούγεννα θα παραδοθούν

Επιτέλους «πράσινο φως» για τους 120 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά την απορριπτική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε προσφύγει εταιρεία που συμμετείχε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ο ανάδοχος του έργου θα υπογράψει την σύμβαση προμήθειας με την Περιφέρεια πριν τα Χριστούγεννα και θα παραδώσει άμεσα τις συσκευές προς τοποθέτηση.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Όσον αφορά στο τελευταίο, δυστυχώς Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο δεν αναθεώρησαν το αρχικό τους σχέδιο και θα τοποθετήσουν τους απινιδωτές σε κουτιά που θα είναι… κλειδωμένα και το κλειδί θα έχουν μόνο όσοι είναι πιστοποιημένοι σε μαθήματα πρώτων βοηθειών. Αν λοιπόν χρειαστεί απινίδωση θα πρέπει να βρίσκεται κοντά μόνο κάποιος από την Κοζάνη που θα συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αφού οποιοσδήποτε άλλος, ακόμη και γιατρός, εκτός Κοζάνης δεν θα μπορεί να ξεκλειδώσει το κουτί.

Μετά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ετών και την δημοσίευση -επιτέλους- της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, η υπόθεση των 120 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Δυτικής Μακεδονίας, θα πάρει «σάρκα και οστά» σε λίγες μέρες. Το πρωί της Τετάρτης, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο πρακτικό του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού της προμήθειας των απινιδωτών με κόστος 160.000 ευρώ και πριν τα Χριστούγεννα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

«Μετά από πολύ κόπο επιτέλους η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα παραλάβει τους απινιδωτές από τον ανάδοχο την επόμενη της υπογραφής της σύμβασης που υπολογίζουμε να γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Αμέσως μετά τις γιορτές και σύμφωνα με τα σημεία που έχει υποδείξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θα γίνει η τοποθέτησή τους σε ειδικά κουτιά και θα είναι στην διάθεση αυτών που έχουν πιστοποιηθεί και γνωρίζουν να τους χρησιμοποιούν» είπε μιλώντας στον «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιώργος Μαργαρίτης.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε αναδείξει ο «Χ» στις 24 Μαϊου 2022, όταν επεσήμανε τις καθυστερήσεις που υπήρχαν λόγω γραφειοκρατίας και λόγω της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης αφού η υπόθεση είχε «κολλήσει» στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 6 μήνες για να φτάσουμε στο σήμερα και στο «πράσινο φως» που έδωσε η Οικονομική Επιτροπή για τις συσκευές που σώζουν ζωές. Οι 120 απινιδωτές θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί στη Δυτική Μακεδονία από τον Απρίλιο του 2019, αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία και η δημόσια διοίκηση έκαναν και πάλι το θαύμα τους και στερούν από τους πολίτες κάτι τόσο ζωτικής σημασίας.

Σε περίπτωση απειλητικής για τη ζωή καρδιακής προσβολής ή αιφνίδιας κατάρρευσης, για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε μια κανονική ροή παροχής οξυγόνου. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη, εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά (πέντε ως επτά το μέγιστο) γι’ αυτό και πρέπει άμεσα για να διατηρηθεί η παροχή οξυγόνου να κρατάμε ενεργοποιημένη την καρδιά κάνοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), η οποία αν συνοδεύεται και από αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή τότε οι πιθανότητες να κρατήσουμε ζωντανό τον ασθενή μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ είναι πολύ αυξημένες.

 

«Κλειδωμένοι» απινιδωτές με κλειδάκι στους πιστοποιημένους χρήστες

Κι όμως αυτές οι ζωτικής σημασίας για τη ζωή συσκευές θα είναι… κλειδωμένες σε ειδικά κουτιά που θα βρίσκονται στους δημόσιους χώρους και θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν το κλειδάκι και είναι πιστοποιημένοι χρήστες τους. Την συγκεκριμένη «ιδέα» είχε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που ανέλαβε να κατασκευάσει το κουτί που θα βρίσκεται η συσκευή και λόγω της κουλτούρας του ελληνικού λαού να προκαλεί φθορές χωρίς λόγο στη δημόσια περιουσία, αποφασίστηκε οι απινιδωτές να είναι κλειδωμένοι. Όσοι έχουν κάνει μαθήματα πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή και έχουν πιστοποιηθεί, θα έχουν το ειδικό κλειδάκι για να μπορούν να χρησιμοποιούν την συσκευή αν χρειαστεί.

Τι γίνεται όμως αν στην περιοχή βρίσκεται άνθρωπος που γνωρίζει πρώτες βοήθειες και δεν έχει το απαραίτητο κλειδί; Προφανώς και οι αρμόδιοι δεν εξετάζουν αυτό το σενάριο και προχωρούν στην τοποθέτηση σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Και αυτό για τον «φόβο των Ιουδαίων» προκειμένου να αποτραπεί φθορά ή κλοπή της συσκευής.

Η ανησυχία των υπευθύνων είναι εύλογη μιας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βανδαλισμοί και φθορές δημόσιας περιουσίας συμβαίνουν στην Κοζάνη. Κανείς δεν περιμένει από αυτούς που διαλύουν χωρίς λόγο κάδους, φωτιστικά σώματα, παγκάκια κλπ να σεβαστούν την ζωή κάποιου που θα κρέμεται από μια κλωστή και θα χρειαστεί τον AED. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, οι απινιδωτές είναι τοποθετημένοι σε ειδικά κουτιά με κωδικό τον οποίο δίνει το τηλεφωνικό κέντρο άμεσης βοήθειας σε όποιον χρειαστεί να παράσχει βοήθεια (φωτογραφία 3). Άλλωστε, απαραίτητη προϋπόθεση πριν κάνεις ΚΑΡΠΑ και χρησιμοποιήσεις απινιδωτή είναι να τηλεφωνήσεις στο αντίστοιχο ΕΚΑΒ (166 ή 112 για όλη την Ευρώπη).

Το πόσο θα λειτουργήσει το ελληνικό σύστημα με τα… κλειδάκια σε όσους είναι πιστοποιημένοι, αποτελεί ένα προβληματικό σημείο του όλου εγχειρήματος.

Στην Αυστρία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της την Βιέννη, οι AED (που ονομάζονται εκεί DEFI) μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανέναν περιορισμό. Μάλιστα, σε όλη την πόλη υπάρχουν πινακίδες που κατευθύνουν αυτόν που αναζητεί τον AED για το που βρίσκονται και σε πόσα δευτερόλεπτα από το σημείο που βρίσκεται. Το 2017 ο Δήμος της Βιέννης έκανε ολόκληρη καμπάνια για την σηματοδότηση και την χαρτογράφηση του συστήματος.

 

Έως και 3000 εθελοντές θα πάρουν πιστοποίηση

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Μαργαρίτη, το ΕΚΑΒ είναι έτοιμο για να ξεκινήσει τα ειδικά σεμινάρια σε περιοχές που θα τοποθετηθούν απινιδωτές. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για περίπου 1500 εθελοντές αλλά τώρα «υπολογίζω πως θα φτάσουμε και τους 3000 αφού το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο» είπε ο κ. Μαργαρίτης.

Το σεμινάριο έχει διάρκεια έξι ωρών και είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες και αποτελεί το πιο χρήσιμο εξάωρο της ζωής μας.

Σωκράτης Μουτίδης- www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση