Επιτέλους αποφάσισαν να ξεκινήσουν Του Γιώργη Μασσαβέτα

3 Min Read

Εδώ ισχύει απολύτως η λαϊκή παροιμία «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Διότι, κατά την ταπεινή μου εκτίμηση, μια από τις σημαντικότερες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, από τον χώρο της ΔΕΘ ήταν η δέσμευση ότι θα υπάρξει πρόγραμμα για την εγκατάσταση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες κατοικιών. Με επιδότηση της σχετικής δαπάνης. Όπως και πρόγραμμα επιδοτούμενης εγκατάστασης –αλλά και αντικατάστασης πεπαλαιωμένων- ηλιακών θερμοσιφώνων.

Είναι αργά; Ναι είναι. Ιδίως όταν πρόκειται να υπάρξει και άλλος «νεκρός χρόνος». Χρόνος που απαιτείται έως ότου τα προγράμματα αυτά διαμορφωθούν πλήρως, πάρουν την μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων. Ενώ, επιπροσθέτως, απαιτείται και να τύχουν της εγκρίσεως των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να τύχουν της ανάλογης κοινοτικής επιδότησης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας. Κάτι που σημαίνει ότι, πρακτικώς, είναι μάλλον αδύνατον να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα πριν από την άνοιξη του 2023. Και πάλι καλά να λέμε.

Ενδεχομένως σας έχω ζαλίσει επιμένοντας, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της στήλης, υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ένας τέτοιος ενεργειακός προσανατολισμός της πολιτικής μας, προς αξιοποίηση του φυσικού δώρου της μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνειας της πατρίδας μας. Δεκάδες οι αναφορές από το 2006 και εντεθέν. Με περισσότερο έντονες την τελευταία τετραετία. Αλλά, δυστυχώς, αυτό που «βλέπει», ως αυτονόητη επιλογή, ο κοινός νους ενός ανθρώπου, δεν διασταυρώνεται πάντοτε με τις προτεραιότητες της εξουσίας.

Τώρα λοιπόν που αποφασίσατε επιτέλους, οι κυβερνώντες, να ξεκινήσετε αυτή την διαδικασία, κάντε το με μεγαλύτερη τόλμη. Επεκτείνοντας ένα τέτοιο πρόγραμμα όχι μόνον στην περίπτωση των κατοικιών, αλλά και άλλων ενεργειοβόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. Όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία. Τα οποία, κατά τους θερινούς μήνες, είναι μεγάλοι, ….αχόρταγοι καταναλωτές ενέργειας. Δεδομένου ότι οι παραθεριστές, αλλοδαποί και ημεδαποί, έχουν, ευλόγως, την αξίωση συνεχούς λειτουργιάς των κλιματιστικών, όπως και αδιαλείπτου ροής ζεστού νερού. Δύο βασικές λειτουργίες, οι όποιες είναι αμφότερες εξαιρετικώς ενεργειοβόρες.

Αλλά, αν πρόκειται, επιτέλους, να το κάνετε, μην το κάνετε με τους συνήθεις γραφειοκρατικούς ρυθμούς. Αντιμετωπίστε το ως υπόθεση «απόλυτης προτεραιότητας». Αρκετός χρόνος έχει χαθεί έως τώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες μακρόσυρτες διαδικασίες. Εδω και αν είναι αναγκαία μια πρακτική «φαστ τρακ».

Γιώργης Μασσαβέτας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση