Ερωτηματικά και πρόστιμο για τη ρίψη μπαζών στο παλιό λατομείο Παγούνη

5 Min Read

Με πρόστιμο 3.700 ευρώ τιμωρήθηκε ο Δήμος Κοζάνης απο την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο πρώην λατομείο Παγούνη, το οποίο είναι ανενεργό κι έχει μετατραπεί σε χώρο απόθεσης μπαζών, αδρανών υλικών και άλλων σκουπιδιών τα τελευταία πολλά χρόνια.
Στο δημοτικό χώρο του πρώην λατομείου, πολίτες, ιδιώτες και εργολαβικές επιχειρήσεις πετούν ανεξέλεγκτα μπάζα και αδρανή υλικά, παραβιάζοντας τη νομοθεσία.
«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει απο πέρυσι το Σεπτέβριο, μετά απο εισαγγελική παραγγελία να ελέγξουμε το πρώην Λατομείο Παγούνη στην περιοχή του Δήμου Κοζάνη. Το λατομείο είναι πλέον δημοτική έκταση και ο Δήμος όφειλε να προστατεύει το χώρο απο τη ρίψη μπαζών. Μετά απο αυτοψία που έγινε απο την υπηρεσία μας, πέρα απο τα αδρανή μπάζα, βρέθηκαν και σκουπίδια, ογκώδη αντικείμενα, λάστιχα, τα οποία πέταξαν συμπολίτες μας» αναφέρει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημήτρης Αλβανός.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος κάλεσε τον Δήμο Κοζάνης να καθαρίσει τον χώρο και να απομακρύνει τα μπάζα και σύμφωνα με τον κ. Αλβανό ο Δήμος Κοζάνης κάλυψε με χώμα το χώρο και πάνω απο την καλυμμένη έκταση πολίτες πέταξαν εκ νέου άλλα σκουπίδια.
Απο την επικοινωνία με το Δήμο ο κ. Αλβανός αναφέρει ότι προκύπτει ότι το κόστος απομάκρυνσης είναι πολύ μεγάλο και ο Δήμος αδυνατούσε να τα απομακρύνει. «Βέβαια η διοικητική διαδικασία δεν εξετάζει το κόστος» σημειώνει ο κ. Αλβανός, καθώς «ισχύει η αρχή ότι ο ρυπαίνων πληρώνει».
Να σημειωθεί ότι ο δήμος είχε «πιάσει» δύο πολίτες να πετούν μπάζα, τους έστειλε στον Εισαγγελέα, αλλά ο Εισαγγελέας δεν κινήθηκε εναντίον αυτών, αλλά απέστειλε την καταγγελία στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος για να ελέγξει τι συμβαίνει.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Γιάννη Γρηγοριάδη, ο Δήμος προκάλεσε την διαδικασία ελέγχου μετά τον εντοπισμό εργολάβων να αποθέτουν υλικά.
Η αποκατάσταση του χώρου και η απομάκρυνση των μπαζών κοστίζει, όμως, μισό εκατομμύριο ευρώ, αφού στο παλιό λατομείο πετιούνται μπάζα εδώ και είκοσι χρόνια.
«Παρόλα αυτά εμείς κάναμε ενέργειες όπως να δυσκολέψουμε την πρόσβαση στο χώρο, να βάλουμε πινακίδες κλπ.» λέει ο κ. Γρηγορδιάδης, ο οποίος προσθέτει πως «η Περιφέρεια και συγκεκριμένα η Δειύθυνση Περιβάλλοντος δεν είναι ικανοποιημένη, αλλά εμείς μέχρι το τέλος της θητείας μας, εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το χώρο».
Ο κ. Γρηγοριάδης, ωστόσο, αφήνει αιχμές για την επιλογή της χρονικής στιγμής του προστίμου, καθώς όπως λέει εδώ και 20 χρόνια δεν υπήρξε καμία άλλη αναφορά για τον συγκεκριμένο χώρο. «Αυτό μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με το για ποιο λόγο στο παραπέντε, σήμερα που εμείς έγκαιρα βοηθήσαμε στο να προστατευτεί ο χώρος, έρχεται η Περιφέρεια να επιβάλει ένα μικρό -έστω- πρόστιμο σε μια δημοτική αρχή που κατέβαλε κάθε προσπάθεια» αναφέρει ο κ. Γρηγοριάδης.
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος καλεί την Διεύθυνση Περιβάλλοντος να «κοιτάξει τα του οίκου της», αφού αφήνει αιχμές για απόρριψη μπαζών στον εν λόγω χώρο απο τον εργολάβο που κατεδάφισε της παρακείμενες γέφυρες του ΟΣΕ για λογαριασμό της Περιφέρειας.
«Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι ο εργολάβος της Περιφέρειας πέταξε τα μπάζα στο συγκεκριμένο χώρο» λεέι ο κ. Γρηγοριάδης και συμπληρώνει «ας μας πει η Περιφέρεια που είναι τα μπάζα αυτά».
Απο την πλευρά της η Περιφέρεια, δια στόματος Δημήτρη Αλβανού, αναφέρει πως «στην υπηρεσία μας δεν ήρθε καμία καταγγελία ούτε τηλεφωνική, ούτε γραπτή για απόρριψη μπαζών στο συγκεκριμένο χώρο.Αν υπήρχε τέτοια καταγγελία θα ελεγχόταν ο εργολάβος». Επιπλέον, λέει ο κ. Αλβανός ότι η έκταση είναι του Δήμου και όφειλε ο Δήμος να προστατεύσει την περιοχή.
Ο Δήμος Κοζάνης μπορεί τώρα να προσφύγει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να αποφασίσει αυτή για την επιβολή ή όχι του προστίμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο επεβλήθη όχι γιατί ο Δήμος έριξε μπάζα και σκουπίδια, αλλά γιατί αυτά τα υλικά βρέθηκαν σε χώρο που του ανήκει.
Τη ρύπανση προκάλεσαν πολίτες την ώρα που με ένα τηλέφωνο στο 2461334000 μπορούν να υποβάλουν αίτημα απομάκρυνσης μπαζών και ογκωδών υλικών απο τον χώρο τους χωρίς καμία επιβάρυνση.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση