Ερώτηση στη Βουλή για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Καλλιόπη Βέττα

7 Min Read

Θέμα: «Αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Ογκολογικού  Τμήματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου»

Η Βουλευτής Κοζάνης κ. Βέττα Καλλιόπη καταθέτει αναφορά προς  τον κ. Υπουργό Υγείας, με συνημμένη την από 19.09.2023 κοινή επιστολή των  κάτωθι αναφερόμενων Συλλόγων Καρκινοπαθών και Μέριμνας Υπέρ  Καρκινοπαθών, αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Ογκολογικό  Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», το οποίο 

περιθάλπει 3.500 – 4.000 ασθενείς ετησίως. Η πρόσφατη προφορική εντολή  που δόθηκε από την 3η ΥΠΕ στον έναν εκ των δύο ογκολόγων ιατρών του  νοσοκομείου να μετακινείται τουλάχιστον για μια φορά την εβδομάδα στο  Νοσοκομείο Γιαννιτσών έχει διαταράξει την εύρυθμη και απρόσκοπτη  λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος του Μποδοσάκειου, που αποτελεί  νευραλγική μονάδα για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία στην κάλυψη των  ογκολογικών ασθενών. Οι φορείς επισημαίνουν μάλιστα ότι η διαμορφωθείσα  κατάσταση στο Μποδοσάκειο, με την παράλληλη υποστελέχωση του  Νοσοκομείου Γιαννιτσών, διαταράσσει τις ισορροπίες και στα υπόλοιπα  ογκολογικά τμήματα Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, όπου αναγκάζονται να  μετακινούνται μεγάλες ομάδες ασθενών από τη Δυτική Μακεδονία και  επομένως δικαίως αιτούνται άμεσων απαντήσεων και λύσεων από την  Πολιτεία. 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ. 

Πάνω από 1-3 θάνατοι που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Μακεδονίας  προκαλούνται από καρκίνο. 

Αυτή η τραγική διαπίστωση έρχεται με το χειρότερο τρόπο να επιβεβαιώσει το τίμημα που  πληρώνει ο πληθυσμός που ανήκει στην περιφέρειά μας. 

7-10 θανάτους σήμερα στους Νομούς Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών οφείλονται σε  καρκίνο ή θρομβοεμβολική νόσο και μόλις 3 στους 10 σε άλλες αιτίες. 

Τα κρούσματα του καρκίνου αγγίζουν το 40-45% και αυξάνονται κάθε δεκαετία με ρυθμούς  γεωμετρικής προόδου. Επιπλέον μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτων στην περιοχή. 

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 50-70 ετών και σε μικρά  παιδιά. Χαρακτηριστικά στο Νομό Καστοριάς διαγνώστηκαν μέσα σε ένα έτος 3 ανήλικα παιδιά  με καρκίνο εγκεφάλου. 

Από το 2008 λειτουργεί στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας τμήμα Ογκολογίας Χημειοθεραπείας με 1 επιμελητή Α Παθολόγο – Ογκολόγο και 1 επικουρικό παθολόγο. Το Μάρτιο του 2017 διορίστηκε και τρίτος επικουρικός Παθολόγος – Ογκολόγος Επιμελητής Β. 

Λίγο μετά το διορισμό του Επιμελητή Β, συγκεκριμένα της κυρίας Βασιλικής Πισανίδου  αποχωρούν οι δύο γιατροί τον Ιούνιο του 2017. Το τμήμα ωστόσο εδώ και 6,5 χρόνια λειτουργεί  εύρυθμα με τη μία γιατρό ογκολόγο παθολόγο, η οποία πρόσφατα πήρε το βαθμό Α επιμελητή  και είναι και υπεύθυνη του τμήματος καθώς και μια δεύτερη ιατρό ογκολόγο – παθολόγο, η  οποία εργάζεται από τον Ιανουάριο 2023 στο τμήμα, μετά από την άδεια κύησης τρίτου τέκνου,  καθώς και 3 νοσηλεύτριες. 

Το προσωπικό περιθάλπει στα εξωτερικά ιατρεία και χημειοθεραπευτικά 3.500 – 4.000 ασθενείς  ετησίως. 

Οι ασθενείς αλλά και οι αριθμοί μπορούν να μιλήσουν για το κλινικό έργο που επιτελείται στο  Μποδοσάκειο Νοσοκομείο . 

Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, διότι δόθηκε προφορική εντολή  από την 3η ΥΠΕ και τον κύριο ΜΠΟΓΙΑΤΖΙΔΗ, ένας από τους δύο γιατρούς να μετακινείται  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για μια φορά την εβδομάδα στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, το οποίο και ανήκει  στην 3η ΥΠΕ.

Η δε μοναδική γιατρός ογκολόγος κυρία Ρωμανίδου, η οποία μέχρι πρόσφατα ασκούσε τα καθήκοντά της στα Γιαννιτσά σε καθημερινή βάση, παραιτήθηκε λόγω της διαρκούς  υποστελέχωσης και υποτυπώδους λειτουργίας του τμήματος, με αμφιλεγόμενη νομική και  ιατρική υπόσταση ως ογκολογικό τμήμα. 

Ο δε ιατρός ογκολόγος κύριος Νταϊλιάνης που λειτουργούσε ως ιδιώτης ιατρός με μπλοκάκι  υπηρεσιών το καλοκαίρι του 2023 ως προσωρινός αντικαταστάτης της κυρίας Ρωμανίδου,  παρότι η 3η ΥΠΕ δύναται να τον καλύψει οικονομικά και εξυπηρετούσε το ογκολογικό τμήμα  των Γιαννιτσών, γνωρίζει τους ασθενείς και το ιστορικό τους, αποχώρησε και προσελήφθη ως  επικουρικός ιατρός στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. 

Επιπλέον εφιστούμε την προσοχή σας ότι η πρόχειρη και βιαστική απόφαση στελέχωσης του  Νοσοκομείου των Γιαννιτσών με ιατρό ογκολόγο από το Μποδοσάκειο για τη διεκπεραίωση απλά και μόνο των χημειοθεραπειών για τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα έθετε ακόμα  και σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών για τους εξής λόγους: 

α) Ελλιπής χρόνος για χημειοθεραπευτική κάλυψη όλων των ασθενών. 

β) Αδυναμία ανάληψης νέων περιστατικών 

γ) Αδυναμία ουσιαστικής επαφής ασθενούς – γιατρού, καθοριστική για την εξέλιξη του  καρκινοπαθούς ασθενούς και συνιστά κατάφωρη καταστρατήγηση κάθε ηθικής και  ιατρικής δεοντολογίας. 

Ζητούμε λοιπόν: 

α) ΤΗΝ ΑΡΣΗ της προφορικής εντολής που δόθηκε στις ιατρούς του Μποδοσάκειου για  μετακίνηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, έτσι ώστε να  συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. 

β) ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ της εύρυθμης λειτουργίας της νευραλγικής για τη Δυτική Μακεδονία  Ογκολογικής Μονάδας του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ 

γ) ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ στελέχωση και νομιμοποίηση του ογκολογικού τμήματος του ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ  ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ. 

Επίσης οποιαδήποτε διατάραξη εύρυθμης λειτουργίας του ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ  ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ θα διατάρασσε τις ισορροπίες και στα υπόλοιπα ογκολογικά  τμήματα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που μετακινούνται μεγάλες ομάδες ασθενών από τη  ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! 

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ – ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ- ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ! 

Με σεβασμό  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ & ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΩΝ  ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ “ΜΑΖΙ ΣΟΥ”

Μητροπόλεως 9 Καστοριά ΤΚ: 52100 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2467306822 – 6948032803 

[email protected] 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ 

Σωκράτη Μπλιούρη 2 Κοζάνη, ΤΚ 50100 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2461021440 – 6942432180 

[email protected] [email protected] 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 

Βασ. Σοφίας 23 Πτολεμαΐδα ΤΚ 50200  

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2463053035 

[email protected] 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ‘’ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ‘’ 

Ιερός Ναός Αγ. Τρύφωνα Αμύνταιο ΤΚ 53200 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6944205639 

[email protected] 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 

Ασμανίδη 2 (Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών) Γιαννιτσά, ΤΚ 58100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2382028075 – 6940909162 

[email protected] 

Μοιραστείτε την είδηση