Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα λειτουργίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

- Advertisement -

 

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικότερα το τμήμα Κτηνιατρικής είναι επιφορτισμένο με αρμοδιότητες όπως: εφαρμογή προγραμμάτων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου (εμβολιασμοί-αιμοληψίες), πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας, κρεοσκοπικοί έλεγχοι στα σφαγεία, επιθεωρήσεις επιχειρήσεων τροφίμων, λήψη και αποστολή παθολογικών υλικών για εργαστηριακές εξετάσεις, διερεύνηση επιζωοτιών, λήψη μέτρων για πρόληψη επέκτασης των ασθενειών, έκδοση υγειονομικών πιστοποιητικών διακίνησης ζώων, τεχνητή σπερματέγχυση, χορήγηση βεβαιώσεων, γνωματεύσεων και διενέργεια αυτοψιών, καταχώρηση μεταβολών του ζωικού κεφαλαίου στη βάση δεδομένων στο ΥΠΑΠΕΝ, διενέργεια προγράμματος ΟΣΔΕ.

Παρά το πλήθος των αρμοδιοτήτων και παρά το γεγονός ότι αφορούν ολόκληρη την Π.Ε. Κοζάνης, η οποία διαθέτει μεγάλο αριθμό ζωικού κεφαλαίου (περί τα 20 χιλ. βοοειδή και 280 χιλ. γιδοπρόβατα) και τρία σφαγεία σε Κοζάνη, Εορδαία και Σέρβια, οι υπηρετούντες κτηνίατροι είναι μονάχα τρεις. Από αυτούς οι δύο υπηρετούν στην Κοζάνη και ο ένας στην Εορδαία.

Παράλληλα, οι τρεις αυτοί κτηνίατροι καλούνται να καλύψουν και τα κενά στα κτηνιατρεία Σερβίων, Σιάτιστας και Τσοτυλίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο εργασίας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η παραπάνω κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο μιας και οι υπάρχοντες κτηνίατροι είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιούν και διοικητικές εργασίες σε βάρος των αμιγώς επιστημονικών αρμοδιοτήτων τους εξαιτίας της έλλειψης διοικητικού προσωπικού. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να πάρουν ούτε την κανονική τους άδεια.

Το πρόβλημα αγγίζει και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση τους, για παράδειγμα κτηνοτρόφοι από τα Σέρβια και το Βόιο αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά στην Κοζάνη για να πάρουν ένα χαρτί το οποίο απαιτεί υπογραφή κτηνιάτρου. Ενδεικτικά για το πρόβλημα που δημιουργείται αναφέρουμε και την επιστολή διαμαρτυρίας, μέσω της οποίας εκφράζουν την απόγνωση και αγανάκτηση τους οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού (ορεινός όγκος Καμβουνίων, 80.000 γιδοπρόβατα και 1.800 βοοειδή). Σύμφωνα με τους ίδιους το Κτηνιατρικό Κέντρο Σερβίων παραμένει εδώ και δύο χρόνια χωρίς Κτηνίατρο, με αποτέλεσμα για μια απλή Άδεια Διακίνησης ζώων να είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στην Κοζάνη, κυρίως όμως ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι από Βόιο (Σιάτιστα και Τσοτύλι όπου δεν υπάρχουν ούτε βοηθοί κτηνιάτρων).

Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνεχίζει και η σημερνή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που στραγγαλίζει τους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους μέσω της εφαρμογής της ΚΑΠ, του Καλλικράτη και των υπόλοιπων αντιλαϊκών νόμων, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών μέσα από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση απαγορεύοντας τις προσλήψεις προσωπικού.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Κοζάνης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες, ώστε η υπηρεσία να λειτουργεί επαρκώς και να υπάρχει ασφάλεια τόσο για τη διατροφή του λαού της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων;

 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

 

Γιάννης Δελής

 

Μοιραστείτε την είδηση