ΕΡΤ3 – «+άνθρωποι» – «Τι τεχνη- τη νοημοσύνη;» – Κυριακή 12 Μαρτίου στις 15:00

2 Min Read

Στο νέο επεισόδιο του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ «+άνθρωποι» που θα μεταδοθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 15:00 στην ΕΡΤ3, ο Γιάννης Δάρρας πηγαίνει σε μια ασυνήθιστη συναυλία και  μας συστήνει τον Shimon.

Ο Shimon είναι διαφορετικός και μοναδικός. Ερμηνεύει τραγούδια σε μουσική και στίχους που φέρουν την υπογραφή του, παίζει μαρίμπα και δίνει ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού επί σκηνής μαζί με διεθνούς φήμης μουσικούς. Η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα του δεν έγκειται σε αυτές του τις δεξιότητες, αλλά στο ότι είναι ένα… ρομπότ που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Ρομποτικής Μουσικής του Κέντρου Μουσικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Georgia Tech.

Δεν αναπαράγει ηχογραφημένη μουσική, δεν φτιάχνει καν μια καινούργια μουσική συνθέτοντας μέσα από μια τεράστια βιβλιοθήκη με μουσικά αρχεία, ούτε μετατρέπει τις νότες μιας παρτιτούρας σε κίνηση των τεχνητών μελών του για να παίξει μαρίμπα, αλλά χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να ακούει, να κατανοεί, να ανταποκρίνεται και να συνεργάζεται με μουσικούς.

Ο Γιάννης Δάρρας τον συνάντησε σε μια παγκόσμια πρώτη συναυλία του, όπου εκτός από το ότι ερμήνευσε τις δικές του συνθέσεις, αυτοσχεδίασε σε πραγματικό χρόνο και με μουσικούς μιας τζαζ μπάντας. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει τέχνη; Έχει φτάσει το τέλος των καλλιτεχνών; Τις απαντήσεις δίνουν οι δημιουργοί του, ο καθηγητής Gil Weinberg ο οποίος του έδωσε το «σώμα»,  αλλά και ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας και διδάσκων στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Βασιλάκης ο οποίος  του έδωσε το «μυαλό».

Έρευνα, Αρχισυνταξία, Παρουσίαση: Γιάννης Δάρρας

Διεύθυνση Παραγωγής: Νίνα Ντόβα

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μωυσίδης

Δημοσιογραφική υποστήριξη: Σάκης Πιερρόπουλος

«+άνθρωποι»

Κάθε Κυριακή στις 15:00 και σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 11:30 από την ΕΡΤ3.

 

Το επεισόδιο της σειράς  θα είναι διαθέσιμο και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή του στην ΕΡΤ3

Μοιραστείτε την είδηση