ΕΡΤ3 – «ΔΕΗΣΗ ΠΟΝΤΟΥ» σήμερα Πέμπτη 19 Μάϊου στις 20:10

2 Min Read

Μουσικοθεατρική συναυλία αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η ΕΡΤ3 προβάλει στις 19 Μαΐου, στις 20:10, τη μουσικοθεατρική εκδήλωση με τίτλο «Δέηση Πόντου».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020 στη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ήταν αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ3.

Στην σκηνή συνέπραξαν κορυφαίοι ηθοποιοί και μουσικοί του παραδοσιακού και νεοελληνικού ρεπερτορίου, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης εναλλάσσεται αφήγηση κειμένων με μουσικές του Πόντου και της Σμύρνης, Οπερετικά και έντεχνα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Ο πρωταγωνιστής, ηθοποιός Τάσος Νούσιας, αφηγείται κείμενα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Γιώργου Γεωργιάδη, που εξιστορούν τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1923. Στα μουσικά μέρη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμηνεύει – για πρώτη φορά επί σκηνής – παλιά Ποντιακά τραγούδια. Συμμετέχουν επίσης οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης και οι Αλέξης Παρχαρίδης και Χρήστος Χαλκιάς, με την συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας κλασικών και παραδοσιακών οργάνων, υπό την επιμέλεια του Χρήστου Κεμανετζίδη. Σολίστες, οι λυράρηδες Χρήστος Καλιοντζίδης και Γιώργος Ατματσίδης. Τον θεατρικό μονόλογο «Η ωδή ενός μή γάμου» παρουσιάζει η Βερόνικα Αργέντζη.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την στήριξη των συλλόγων Ποντίων από το Μόναχο, τη Νυρεμβέργη, το Μπάκναγκ, την Κολωνία, το Αμβούργο και το Βούπερταλ Γερμανίας.

Ιδέα, κείμενα, οργάνωση-επιμέλεια εκδήλωσης: Γιώργος  Γεωργιάδης.

Για την τηλεόραση:

Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη

Παραγωγή: Θέμης Μαυροπεραστής

Μοντάζ: Ελένη Γούτα

Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση