ΕΡΤ3 «Ελλήνων Δρώμενα» – «Η προίκα» την Τετάρτη 10 Απριλίου 17:00

2 Min Read

Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» που θα προβληθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 17.00 στην ΕΡΤ3, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές για να αναδείξει ένα κοινωνικό θέμα που πρωταγωνιστούσε στις αγροτικές κοινωνίες. Τον θεσμό της προίκας.

Η προίκα στα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε κορυφαίο ζήτημα για την οικογενειακή δομή στην κοινωνία των ανθρώπων. Στις επαρχιακές κοινότητες, το ζήτημα της προίκας, πολλές φορές καθόριζε την ίδια την σύσταση και την δημιουργία του γάμου.

- Advertisement -

Ο φακός της εκπομπής προσεγγίζει και ερευνά τρεις κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας, την Αιανή, την Καισάρεια και την Λευκοπηγή του νομού Κοζάνης, για να αναδείξει και να παρουσιάσει τις περιπέτειες των ανθρώπων, όταν σε παλαιότερες εποχές πραγματοποιούσαν την «κοινωνία του γάμου» με την «προσυμφωνία» της «προίκας». Τις εποχές που λάμβανε χώρα με ουσιώδη ρόλο η «προικώα συμφωνία» στην έγγαμη ζωή.

Οι ιστορίες από την διαπραγμάτευση, το παζάρι των υλικών περιουσιακών στοιχείων, οι απρόβλεπτες εξελίξεις και οι ανατροπές, οι χαρές και οι λύπες, στο κορυφαίο γεγονός της «συμφωνίας του γάμου», καθρεφτίζουν μια εποχή που η όψη της μοιάζει τόσο παλαιά, όσο και τα μπαούλα της γιαγιάς…

Στις κοινότητες που επισκέφθηκε και εστίασε ο φακός της εκπομπής, εκείνο που θα μας εκπλήξει είναι η προσφορά της «προικώας» συμφωνίας από τους άνδρες προς τις γυναίκες και όχι το αντίστροφο όπως κατά κανόνα συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Γεγονός σπάνιο και ασυνήθιστο για τη ροή των ιστορικών γεγονότων που αφορούν στο σύμφωνο μεταξύ των οικογενειών με σκοπό το γάμο. Τα ευτράπελα γεγονότα πρωταγωνιστούν, οι ξεκαρδιστικές σκηνές ξεδιπλώνονται και επιδεικνύονται όπως ο ρουχισμός, τα κλινοσκεπάσματα και οι ποδιές στα προεόρτια… Εμφανίζοντας την πίσω όψη της τελετουργίας του γάμου, που αντιμάχεται τα συναισθήματα, τον έρωτα και την αγάπη.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος

Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος

Φωτογραφία: Ευθύμης Θεοδόσης

Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή

Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση