ΕΡΤ3 – «Οι Οκτώ Εποχές /The Eight Seasons» – Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 08:30

2 Min Read

Μια εξαιρετική συναυλία με τίτλο «Οι Οκτώ Εποχές» παρουσιάζει  στη ζώνη της κλασικής μουσικής η  ΕΡΤ3  το  Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 08:30. Πρόκειται για τις «Τέσσερις εποχές» (Le quattro stagioni) του Ιταλού συνθέτη του μπαρόκ, Αντόνιο Βιβάλντι και τις «Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες» (Cuatro estaciones porteñas) του Αργεντινού ανανεωτή του ταγκό,  Άστορ Πιατσόλα.

Αυτό το κονσέρτο, μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι που ενώνει δύο αιώνες και δύο ημισφαίρια. Γύρω στα 1716-1717 ο Αντόνιο Βιβάλντι συνθέτει τις «Tέσσερις εποχές», το διασημότερο ίσως έργο του και ένα από τα πρώτα έργα προγραμματικής μουσικής, δηλαδή μουσικής με έντονα αφηγηματικά στοιχεία. Δυόμισι αιώνες αργότερα, μεταξύ 1965 και 1970, ο Άστορ Πιατσόλα γράφει τις «Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες», μια σύνθεση αποτελούμενη από τέσσερα μέρη, μια για κάθε εποχή, σε ρυθμό ταγκό.

- Advertisement -

Το αξιολάτρευτο έργο του Βιβάλντι, βρίσκεται σε οξεία αντίθεση με την αστική, επιτηδευμένη ατμόσφαιρα των συνθέσεων του Πιατσόλα. Συνυφασμένα στο ίδιο πρόγραμμα, τα δύο έργα δημιουργούν έναν σπινθηροβόλο διάλογο. Στη γαλήνη του Βιβάλντι, η βοή του ανέμου και το κελάηδημα των πουλιών αναπαριστώνται μεταφορικά, ενώ ο αργεντινός μαέστρος επικεντρώνεται στα αισθήματα και τις διαθέσεις της πόλης, με το ταγκό να αντανακλά τους ξέφρενους ρυθμούς του Μπουένος Άιρες.

Η Φιλαρμονική του Χονγκ Κονγκ συνοδεύει τον δεξιοτέχνη βιρτουόζο βιολονίστα Χέννινγκ Κράγκερουντ σε αυτήν τη μουσική αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο αριστοτεχνήματα.

Έργα:Αντόνιο Βιβάλντι «Οι Τέσσερις Εποχές»

Άστορ Πιατσόλα «Οι Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες»

Ορχήστρα: Φιλαρμονική του Χονγκ Κονγκ

Διεύθυνση/Σολίστ στο βιολί: Χέννινγκ Κράγκερουντ

Μοιραστείτε την είδηση