ΕΡΤ3 – “Βαλκάνια εξπρές” Κάρλοβο, Βουλγαρία – Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση

2 Min Read

Ένα οδοιπορικό με άρωμα λεβάντας και ιστορίας

Στο επεισόδιο της εκπομπής «Βαλκάνια εξπρές» που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 17:00  στην ΕΡΤ3,  σας ταξιδεύουμε στην πιο αρωματική κοιλάδα της Βουλγαρίας, γνωστή και ως “Κοιλάδα των Ρόδων”.

- Advertisement -

Ξεκινάμε από μια φάρμα λεβάντας και γνωρίζουμε το ζευγάρι, που είχε αυτή την ιδέα. Πηγαίνουμε στην πόλη Κάρλοβο, με τα αποστακτήρια λεβάντας και ρόδων, η οποία είχε παράδοση στην εκπαίδευση κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εθνική αναγέννηση των Βουλγάρων κατά τον 19ο αιώνα.

Επισκεπτόμαστε το εθνογραφικό συγκρότημα της πόλης, μαθαίνουμε την ιστορία του Βούλγαρου επαναστάτη Βασίλ Λέφσκι και παρακολουθούμε μαθήματα χαρακτικής και χειροτεχνιών. Συνεχίζουμε στο γειτονικό, Σόποτ των γραμμάτων και των τεχνών, την κωμόπολη που γέννησε τον Ιβάν Βάζοφ, τον μεγαλύτερο ποιητή και συγγραφέα της Βουλγαρίας.

Επόμενος προορισμός μας η Χισάρια με τα ρωμαϊκά της τείχη, τις άφθονες ιαματικές πηγές, αλλά και τα σύγχρονα ξενοδοχεία με σπα, που προσελκύουν τον ιαματικό τουρισμό. Τελευταίος μας σταθμός το χωριό Στάρο Ζελεζάρε, γνωστό πλέον και ως “Street Art Village”, οι τοίχοι του οποίου έχουν μετατραπεί σε “καμβάδες” για έργα μοντέρνας τέχνης, ζωγραφισμένα δίπλα στις μορφές των κατοίκων του. Συζητάμε με τους εμπνευστές αυτού του επαναστατικού πρότζεκτ και περιηγούμαστε στους δρόμους του χωριού, που έγινε “πρωτεύουσα” της Στριτ Αρτ στα Βαλκάνια.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης

Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης

Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα

Eικονολήπτης :  Παναγιώτης Ασνάης

Χειρίστης drone:Αγησίλαος Δεληγιαννίδης

Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος

Σκριπτ: Νόπη Ράντη

Αφήγηση :Κώστας Χατζησάββας

Βοηθός Μοντάζ: Ελένη Καψούρα

Μουσική Επιμέλεια: Αργύρης Κωνσταντινίδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση