«Έσπασε» το κοινό μέτωπο των κατοίκων της Ακρινής για την μετεγκατάσταση

7 Min Read

Έκτακτο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά ο Πρόεδρος του χωριού για να επικαιροποιηθούν οι θέσεις

Του Σωκράτη Μουτίδη

[email protected]

 

Σπάει, όπως όλα δείχνουν, το κοινό μέτωπο των κατοίκων της Ακρινής οι οποίοι εδώ και περίπου δύο δεκαετίες διεκδικούν την μετεγκατάσταση του οικισμού τους. Αυτό, τουλάχιστον, φάνηκε από την έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά από αίτημα τεσσάρων εκ των πέντε μελών με μοναδικό θέμα την υποβολή – συζήτηση πρότασης τους που ζητά από το Υπουργείο Ενέργειας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το αν έχει σκοπό ή όχι να μετεγκαταστήσει το χωριό.
Η πρόταση που κατέθεσαν οι τέσσερις σύμβουλοι Παύλος Πουτογλίδης, Μπάμπης Πουτογλίδης, Μπάμπης Σισμανίδης και Ζώης Μουρατίδης, μιλά για μια αβέβαιη μετεγκατάσταση αφού το Υπουργείο Ενέργειας και οι κυβερνήσεις φαίνεται να εμπαίζουν τους κατοίκους. Ακόμη λένε πως όπως φαίνεται το Υπουργείο Ενέργειας πως δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει τις διαδικασίες για να «σηκωθεί» ο οικισμός. Αυτό, όπως αναφέρουν, φάνηκε και από την συνάντηση στο «πόδι» που είχε γίνει στην Πτολεμαΐδα όταν ο πρώην Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε την επεισοδιακή αναπτυξιακή ημερίδα αλλά και από την απάντησή του στην επερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέττα κατά την οποία μιλά για σχεδιασμό «κάτι άλλου» εκτός μετεγκατάστασης στην Ακρινή.

Η συνεδρίαση του έκτακτου τοπικού συμβουλίου έγινε στο Πολύκεντρο Ακρινής το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου

Οι τέσσερις σύμβουλοι, ζητούν από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό το «κάτι άλλο» για να αξιολογηθεί και στην συνεχεία οι κάτοικοι του χωριού να αποφασίσουν σε τοπικό δημοψήφισμα αν επιθυμούν ή μετεγκατάσταση ή την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Η συγκεκριμένη απόφαση, θα αποσταλεί στο νέο Υπουργό Ενέργειας και θα κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και στους Βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης.

 

Τι φαίνεται να προβλέπει το σχέδιο

Από τα όσα ακούστηκαν στην συνεδρίαση, φαίνεται πως το σχέδιο που μελετά το Υπουργείο προσανατολίζεται στο να μετατρέψει την Ακρινή σε «πράσινο» ή «έξυπνο χωριό» χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.. Αυτό βέβαια σημαίνει πως το χωριό δεν θα μετεγκατασταθεί και θα μείνει στο ίδιο σημείο με βελτίωση των υποδομών του και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Όσον αφορά στο τι θα «κοστίσει» όλο αυτό στο κράτος και στην ΔΕΗ σαφώς και πρόκειται να δοθούν πόροι κατά πολλοί λιγότεροι σε σχέση με την μετεγκατάσταση. Ενδεικτική είναι η φράση του πρώην Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη κατά την επίσκεψή του στην Ακρινή το καλοκαίρι την οποία και μετέφερε ο σύμβουλος Μπάμπης Πουτογλίδης στο συμβούλιο: «Ο Υπουργός είπε γιατί να σας δώσω 130 εκ. ευρώ για μετεγκατάσταση και να μην σας δώσω 30 εκ. για να γίνει το χωριό όπως πρέπει για να φτιάξετε όλα αυτά που ζητάτε».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ζητούν οι κάτοικοι εδώ και περίπου δυο δεκαετίες αφού ο λόγος που θέλουν να μετεγκατασταθούν είναι η γειτνίαση με το ορυχείο λιγνίτη και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχονται. Επίσης, η μετεγκατάσταση αποτελεί εδώ και χρόνια «αιτία» να μην γίνονται ζωτικής σημασίας έργα στο χωριό όπως το δίκτυο ύδρευσης που όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι οι σωλήνες εξακολουθούν να είναι από αμίαντο.


Το Υπουργείο λοιπόν, φαίνεται πως έχει στα σκαριά ένα εναλλακτικό της μετεγκατάστασης σχέδιο να παρουσιάσει στους κατοίκους «σχέδιο που για κάποιον λόγο εσείς οι τέσσερις φαίνεται να το ξέρετε και δεν ξέρω από που» κατηγόρησε τους τοπικούς συμβούλους ο Πρόεδρος του χωριού Χάρης Καζαντζίδης.

 

Ο Πρόεδρος της Ακρινής επιμένει στο αίτημα της μετεγκατάστασης

Ο Πρόεδρος της Ακρινής Χάρης Καζαντζίδης, ήταν ο μοναδικός που μειοψήφησε στην πρόταση των τεσσάρων τοπικών συμβούλων. Άποψή του είναι πως η Κοινότητα και το χωριό δεν πρέπει να αλλάξει ρότα και να εξακολουθεί να διεκδικεί την μετεγκατάσταση απαιτώντας να τηρηθεί η νομοθεσία η οποία προβλέπει την έναρξη των διαδικασιών μέχρι τέλος του Μαρτίου. «Οτιδήποτε άλλο θεωρείται υποχώρηση και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού επιθυμεί την μετεγκατάσταση και δεν καταλαβαίνω από που ήρθε αυτή η ουρανοκατέβατη πρόταση των τεσσάρων» δήλωσε αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης στον «Χ». Ο ίδιος κατέβασε δεύτερη πρόταση στην συνεδρίαση ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος και να γίνει η μετεγκατάσταση, πρόταση που καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη.

Ο Πρόεδρος της Ακρινής Θεοχάρης Καζαντζίδης με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστα Πουτακίδη

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Πρόεδρος ζητά την άμεση έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου για να ξεκαθαρίσουν αν συμφωνούν ή όχι με την απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από το Τοπικό Συμβούλιο. «Η βαρύτητα της απόφασης είναι πολύ μεγάλη και το θέμα κρίσιμο για να αποφασίσει το Τοπικό Συμβούλιο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που ορίζει ξεκάθαρα πως στόχος είναι η μετεγκατάσταση. Άρα πρέπει να τοποθετηθούν εκ νέου να μας πουν αν άλλαξε κάτι» δήλωσε με αγανάκτηση ο κ. Καζαντζίδης, ο οποίος συγκρούστηκε με τους τέσσερις συμβούλους και υπήρξε ένταση και αλληλοκατηγορίες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στο Πολύκεντρο Ακρινής με ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

 

Μόνος στόχος η μετεγκατάσταση λένε οι φορείς της Ακρινής

Στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου κλήθηκαν και φορείς και σύλλογοι του χωριού οι οποίοι στο σύνολό τους τάχθηκαν υπέρ της μετεγκατάστασης και κατά της νέας πρότασης που εν τέλει ψηφίστηκε. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος επανήλθε στην ενεργό δράση δυναμικά, άφησε αιχμές για τα κίνητρα των τεσσάρων συμβούλων προειδοποιώντας πως αυτό θα στοιχίσει στο χωριό γιατί θα βγάλει προς τα έξω πως το κοινό μέτωπο που υπήρχε πλέον έχει «σπάσει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και υπέρ της συνέχισης διεκδίκησης του αιτήματος της μετεγκατάστασης, τάχθηκαν και οι υπόλοιποι σύλλογοι του χωριού.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση