Έτοιμη δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας- Χρηματοδότηση υπάρχει αρκεί να υπάρξει αναπτυξιακό σχέδιο τονίζει ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς

3 Min Read

Στην Ελλάδα βρέθηκε ο Σλοβάκος Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρος Σέφκοβιτς όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εκεί τέθηκε και  το ζήτημα της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ο  κ. Σέφκοβιτς στο ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφιλίδου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Coal Platform που αφορά τη στήριξη Ευρωπαϊκών περιοχών σε μετάβαση, όπου η Δυτική Μακεδονία είναι περιφέρεια- πιλότος.

- Advertisement -

«Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας που απευθύνεται σε λιγνιτικές περιοχές. Η Ελλάδα είναι μια από τις 8 χώρες με τις οποίες δουλεύουμε για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Ο μηχανισμός είναι σχετικά απλός καθώς παρέχουμε βοήθεια και τεχνογνωσία στις τοπικές αρχές , προκειμένου να χαράξουμε την επόμενη μέρα για την οικονομία και μελλοντική ανάπτυξη των περιοχών αυτών χωρίς άνθρακα» ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς.

Ο Επίτροπος Ενέργειας αναφερόμενος στη Δυτική Μακεδονία τόνισε πως «τα σχέδια για την επόμενη μέρα τα συζητάμε με τις τοπικές αρχές και εγώ είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρωθυπουργό τα πιθανά αναπτυξιακά σενάρια στη Δυτική Μακεδονία.

Μπορούμε να βοηθήσουμε στην δημιουργία υποδομών και ενδεχομένως στη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας  ή ακόμη στην επανακατάρτιση των εργαζομένων της ΔΕΗ ή κατάρτισης νέων ανθρώπων».

Σημείωσε μάλιστα πως αφού καταρτιστεί η σχετική λίστα με τα προγράμματα «μετά θα αναζητήσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές τη χρηματοδότηση. Αυτά μπορεί να είναι  από  χρήματα που προέρχονται από τα περιφερειακά κονδύλια και δεν καταναλώνονται και  θα τα δίνουμε στις λιγνιτικές περιοχές για την απεξάρτηση τους από τον άνθρακα. Η Ε.Ε. έχει ήδη 70δις. ευρώ που μπορούν να διατεθούν στις λιγνιτικές περιοχές αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ένα καλό αναπτυξιακό σχέδιο».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σέφκοβιτς ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης τόνισε πως «είναι σημαντικό ότι ο κ. Σέφκοβιτς κάνει ειδική αναφορά στη Δυτ. Μακεδονία, η οποία συμμετέχει ως περιφέρεια πιλότος στο πρόγραμμα. Είναι μια ακόμα ευκαιρία, στην οποία ευτυχώς για την περιοχή μας, συμμετέχουμε ενεργά.Αυτό είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης και συλλογικής δουλειά που ξεκινήσαμε πριν από 3 χρόνια.Αυτό το οποίο έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι με σκληρή και ουσιαστική δουλειά να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να μην τη χάσουμε».

 

Μοιραστείτε την είδηση