Ευρωεκλογές: Οι πιο «αδιάφοροι» για την Ευρώπη οι Κροάτες

3 Min Read

Κάπου στα… μισά οι Έλληνες με άπιαστο όνειρο το σχεδόν 90% συμμετοχής των Βέλγων

Το κλίμα απογοήτευσης που κυριάρχησε και στην χώρα μας ως προς την συμμετοχή στις ευρωεκλογές, φαίνεται πως είναι αυτό που διακατέχει ολόκληρη την Ευρώπη. Αφενός τα πολύ αυξημένα ποσοστά της ακροδεξιάς και των συντηρητικών δυνάμεως και αφετέρου τα πολύ χαμηλά ποσοστά στις κάλπες, δείχνουν μια ξεκάθαρη αποστροφή των κοινωνιών προς τα ευρωπαϊκά όργανα.

- Advertisement -

Χωρίς να θέλουμε να «ωραιοποιήσουμε» την κατάσταση, άλλωστε ως μέσο συμμετείχαμε στην επικοινωνιακή εκστρατεία του Ευρωκοινοβουλίου για συμμετοχή στις κάλπες, οι Έλληνες δεν είναι οι πιο αδιάφοροι της Ευρώπης. Προφανώς και σε καμία περίπτωση αυτό δεν «συγχωρεί» το 58,61% των ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν όμως οι αριθμοί δείχνουν πως είμαστε πιο «νοιαζόμαστε» λίγο περισσότερο από άλλες χώρες για τις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων στα κράτη μέλη, η Κροατία είναι «ακραία» αδιάφορη για τις Ευρωεκλογές αφού μόλις το 21,35% των ψηφοφόρων επέλεξε να ψηφίσει. Πρώτη από το τέλος, στην δυσάρεστη λίστα της αποχής, είναι η Λιθουανία με ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωκάλπες 28,35% και ακολουθεί η Βουλγαρία με 33,78% και η Σλοβακία με 34,38%. Οι κατά τα άλλα high-tech Εσθονοί, οι οποίοι μάλιστα ψηφίζουν και ηλεκτρονικά, φάνηκε πως χρησιμοποιήσαν τα έξυπνα τηλέφωνά τους την μέρα των Ευρωεκλογών για να σερφάρουν στο διαδίκτυο και όχι για να ψηφίσουν αφού το 37,6% επέλεξε να συμμετέχει στην διαδικασία.

Στον αντίποδα, πρωταθλητές στην συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν και πάλι οι Βέλγοι. Οι ψηφοφόροι της πρωτεύουσας της Ευρώπης, προσήλθαν στις κάλπες κατά 89,82% και ακολούθησε το Λουξεμβούργο με ποσοστό 82,29%. Αμέσως μετά η Μάλτα (τόπος καταγωγής της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μετσόλα) με ποσοστό 73% και η Γερμανία με 64,78% συμμετοχή.

Ούγγροι (59,45%), Κύπριοι (58,86%), Δανοί (58,25%), Αυστριακοί (56,3%) Σουηδοί (53,39%), Ρουμάνοι (52,4%), Γάλλοι (51,49%), Ιρλανδοί (50,65%) ακολουθούν στον πίνακα συμμετοχής ενώ Ισπανοί (49,21%), Ιταλοί (48,31%), Ολλανδοί (46,2%), Έλληνες (41,39%) Πολωνοί (40,65%) και Φινλανδοί (40,4%) συμπληρώνουν τις χώρες με ποσοστά συμμετοχής άνω του 40%.

Το γιατί οι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες είναι ένα ερώτημα που δεν περιορίζεται απλά στο «ο κόσμος πήγε παραλία» μιας και τολμάμε να υποθέσουμε πως αν το Βέλγιο είχε την ποιότητα της Μεσογειακής θάλασσας τα ποσοστά συμμετοχής στις διαδικασίες δεν θα άλλαζαν. Μπορεί όλοι να συμφωνούμε και να λέμε ότι «η αποχή δεν είναι λύση» ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν περνάει πλέον στον ψηφοφόρο, ο οποίος παραμένει αδιάφορος στο να αλλάξει με την ψήφο του τις προβληματικές και απόμακρες Ευρωπαϊκές πολιτικές που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας κατά 80%.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση