Ευρωκοινοβούλιο: Με τα βλέμματα στραμμένα στην ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν την Τετάρτη

4 Min Read

Η ατζέντα της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο  Στρασβούργο 11-14 Σεπτεμβρίου 2023

Με τα αυτιά ανοιχτά στην ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα γίνει την Τετάρτη τις 9 το πρωί ώρα Στρασβούργου, οι Ευρωβουλευτές αναμένουν να συζητήσουν για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικά έναν χρόνο πριν την Ευρωεκλογές. Η ατζέντα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο περιλαμβάνει σημαντικά θέματα όπως τα σχέδια για την ενίσχυση της χρήσης των ΑΠΕ, τον εφοδιασμό και αυτονομία της Ένωσης, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη βία. Σημαντική στιγμή είναι και η ομιλία της επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Sviatlana Tsikhanouskaya.

- Advertisement -

Συνοπτικά η ατζέντα:

Συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ursula von der Leyen

Την Τετάρτη στις 9:00 (ώρα Στρασβούργου), η πρόεδρος της Επιτροπής θα απευθύνει την τελευταία ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ψηφοφορία για τα σχέδια ενίσχυσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέα νομοθεσία για την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ, βάσει των πολιτικών της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία και το REPowerEU.

Κρίσιμες πρώτες ύλες: εξασφάλιση του εφοδιασμού και της αυτονομίας της ΕΕ

Το ΕΚ θα ψηφίσει επί σχεδίων για την ενίσχυση της προμήθειας στρατηγικών πρώτων υλών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την μετάβαση σε ένα βιώσιμο, ψηφιακό και αυτόνομο μέλλον.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: η θέση του ΕΚ για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Οι ευρωβουλευτές ετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις για κανόνες για ένα καθαρότερο και υγιέστερο περιβάλλον μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στην ΕΕ.

Προς έγκριση οι κανόνες για από κοινού προμήθειες αμυντικών προϊόντων

Οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να προμηθεύονται από κοινού αμυντικά προϊόντα και θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Sviatlana Tsikhanouskaya στο ΕΚ

Η Λευκορωσίδα ηγέτιδα της αντιπολίτευσης θα απευθύνει ομιλία στην αίθουσα ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συζήτηση για τη βία και τις διακρίσεις στον απόηχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών

 Καθώς ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γυναικών αμαυρώθηκε από περιστατικό παρενόχλησης, οι ευρωβουλευτές θα θέσουν σχετικά ερωτήματα στην Επιτροπή.

Πορνεία στην ΕΕ: συντονισμένα μέτρα αναμένεται να ζητήσουν οι ευρωβουλευτές

 Σε σχέδιο έκθεσής του Κοινοβούλιο ζητά κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εκδιδόμενων ατόμων.

Ανησυχία για τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα

 Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή την ενίσχυση των μέτρων προστασίας από τους ακραίους καύσωνες, τις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές.

«Fit for 55»: προς «πράσινο» μείγμα καυσίμων στα αεροδρόμια της ΕΕ

Το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες για βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, ορίζοντας ελάχιστες τιμές στο μίγμα καυσίμων που θα διατίθεται στους αερολιμένες της ΕΕ.

ΕΕ – Τουρκία: να βρεθεί ρεαλιστικό πλαίσιο για τη σχέση θα ζητήσει το ΕΚ

 Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει υπό τις παρούσες συνθήκες και θα πρέπει να διερευνηθούν νέοι τρόποι συνεργασίας, αναμένεται να τονίσουν οι ευρωβουλευτές.

Διαφάνεια, ακεραιότητα και λογοδοσία στο Κοινοβούλιο: ψηφοφορία για βελτιωμένους κανόνες

 Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την αναθεώρηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου, σε συνέχεια του σχεδίου μεταρρύθμισης 14 σημείων της προέδρου του μετά τις καταγγελίες για διαφθορά.

Νέοι κανόνες για την προστασία καταναλωτών από την ανάληψη υπερβολικού χρέους

 Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει μέτρα που προστατεύουν τους καταναλωτές από το χρέος πιστωτικών καρτών, τις υπεραναλήψεις και τα ακατάλληλα δάνεια.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια

 Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν και άλλα θέματα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων παρατίθενται παρακάτω.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση