Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της με την εκδήλωση “Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες”

2 Min Read

Στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2023 το Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει για 27η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage).

Η θεματική «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» αναφέρεται σε πρακτικές και δεξιότητες οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, ενισχύοντας την κοινή ταυτότητα και συνέχεια και  προάγοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό για την πολιτιστική διαφορετικότητα και δημιουργικότητα.

- Advertisement -

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος στην εν λόγω δράση με την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30.

Θα περιλαμβάνει ομιλίες με θέμα το κρασί από την προϊστορία έως και τη σύγχρονη εποχή με τη συμμετοχή οινοπαραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης. 

Μετά το πέρας των ομιλιών, τοπικά οινοποιεία θα προσφέρουν για δοκιμή στο κοινό που θα παρευρεθεί στην εκδήλωση, κρασί παραγωγής τους, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Αιανής θα προσφέρει παραδοσιακές πίτες.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα Ομιλιών:

Κοτσαχρήστου Δήμητρα, Στυλιανάκου Χαρούλα : « Άμπελος και οίνος στον ελλαδικό χώρο κατά τα προϊστορικά και ιστορικά χρόνια.»

Ιωάννης Βογιατζής: «Ιστορικά στοιχεία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στην Δυτική Μακεδονία και το Βελβεντό. Η σημασία της αξιοποίησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελληνικών Οίνων”. 

Μπόντας Στέφανος: «Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη Σιάτιστα.»

Καμκούτης Θωμάς: «Μια γρήγορη προσέγγιση στη γευσιγνωσία οίνου – Παρουσίαση του Αμπελώνα Καμκούτη.»

Νάκος Χρήστος: «Η αμπελουργία στη Σιάτιστα και Βιολογικός Οίνος.»

Γκουτζιαμάνη Γεωργία: «Παρουσίαση του οινοποιείου «Κτήμα Δύο Φίλοι».

Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου: «Οινοτουρισμός και αειφορία.»

Μοιραστείτε την είδηση