Εξ όνυχος και τον…βραδύποδα

3 Min Read

Ο Έρντογαν εισέβαλε τσαμπουκαλίδικα στην Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον …αποδοκίμασε. Ακολούθησε εκεχειρία. Η Ευρώπη απουσίαζε από τον διακανονισμό. Συζητούσε ακόμη τι μέτρα θα πάρει. Ακολούθησε νέος διακανονισμός στρατηγικών επιρροών. Που θα κινείται ο ένας, που θα σταθμεύει ο άλλος, που θα αποσυρθεί ο τρίτος. Είδατε πουθενά την Ευρώπη; Όλα έγιναν ανάμεσα στον Έρντογαν, τον Τραμπ, τον Πούτιν, τον Άσαντ. Πήρε ο καθένας τους από κάποιο κέρδος, μια ζώνη στρατηγικής παρουσίας, είτε, στην περίπτωση του Τραμπ, συμφέρουσας απουσίας. Ευρώπη, πουθενά,
Παίζουν τις κουμπάρες στο βρετανικό πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο με το «brexit». Όσο κωμικώς και να εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο, το γεγονός είναι ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων και των κυβιστήσεων, την έχουν οι βρετανοί πολιτικοί. Οι ηγέτες της ΕΕ αντιδρούν ως …ουρά. Χωρίς ούτε μια στιγμή να πουν, να το εννοούν και να το κάνουν πράξη, το «ως εδώ», δεν θα παίζετε άλλο με τις υπόλοιπες 27 χώρες.
Όταν σε αυτά τα μεγάλα και κρίσιμα για την πορεία, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά της ανθρωπότητας, θέματα, η Ευρώπη κινείται με τους ρυθμούς του συμπαθούς εκείνου θηλαστικού της Κεντρικής Αμερικής, του τριδάκτυλου βραδύποδα, δεν είναι δα και παράξενο να παρακολουθούμε μια κωμωδία στην περίπτωση της αλλαγής του ωραρίου.
Το 2018 οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να αφουγκρασθούν τους λαούς της Ένωσης για ένα θέμα. Ζήτησαν λοιπόν από τους πολίτες να ψηφίσουν αν επιθυμούν την διατήρηση ή την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος με την αλλαγή σε χειμερινό και θερινό ωράριο δυο φορές τον χρόνο. Και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν. Με την μεγαλύτερη, από ποτέ άλλοτε, συμμέτοχη στην διαδικτυακή ψηφοφορία. Το δε αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. Το 84% ετάχθη υπέρ της κατάργησης αυτής της κατ’ έτος αλλαγής. Οπότε η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι από το 2019, από φέτος δηλαδή, κάθε χώρα θα μπορεί να επιλέξει αν προτίμα να κρατήσει το χειμερινό είτε το θερινό ωράριο.
Αν περιμένατε να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή, χάσατε. Διότι, με νεώτερη απόφαση του ευρωπαικου κοινοβουλίου δόθηκε παράταση (τι πρωτότυπο) για δυο ακόμη χρόνια.
Δεν είναι μόνον ο Λέων που τον αναγνωρίζει κανείς εξ όνυχος. Αλλά και ο βραδύπους. Ο όποιος μάλλον είναι το καταλληλότερο ζώο για απεικόνιση της Ένωσης, όπως π.χ. είναι η αρκούδα για την Ρωσία.

Μοιραστείτε την είδηση