Έξι εικαστικοί συνομιλούν στο Μουσείο Τεχνών – Τα εγκαίνια έγιναν το βράδυ της Κυριακής παρουσία πολλών φίλων της τέχνης

4 Min Read
Εγκαινιάστηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η έκθεση της γλυπτικής εγκατάστασης της Μαρίας Λαγού και των πέντε πολύ γνωστών εικαστικών από την Κοζάνη, στο Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Κοζάνης.
Η Μαρία Λαγού και οι ζωγράφοι Χρήστος Βογιατζής, Γιώργος Δούρβας, Μιχάλης Καραπαναγιωτίδης, Κώστας Ντιός και Αργύρης Παφίλης συμπράττουν για ένα κοινό σκοπό, την προβολή των τεχνών στην Κοζάνη.
Η γλυπτική εγκατάσταση της Μαρίας Λαγού αφορά σ’ ένα ψηφιακό περιβάλλον, όπου ο θεατής καλείται να περιηγηθεί σ’ ένα αλλόκοτο δάσος.  Οι πέντε ζωγράφοι εκθέτουν μερικά από τα έργα τους.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του αρχείου Γιώργος Παπαθανασίου, «ήταν μια ξεχωριστή μέρα γιατί πέρα από την εικαστική εγκατάσταση της Μ. Λαγού, φιλοξενούμε και πέντε καλλιτέχνες από την Κοζάνη που ο καθένας μας έδειξε με τον τρόπο του μέρος της δουλειάς του. Ο κόσμος που προσήλθε στο Μουσείο μας άφησε άφωνους και μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους, κάτι που μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε τον επόμενο προγραμματισμό μας».
Από την πλευρά της η Μαρία Λαγού από τη Λάρισα είπε πως «οι εγκαταστάσεις δεν είναι κάτι νέο, μπορεί να θεωρείται ίσως και ξεπερασμένο, γιατί έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Μπορεί όμως το κοινό της Κοζάνης να μην είναι εξοικειωμένο. Ιδιαίτερα με τη δική μου εγκατάσταση, στην οποία συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις πρέπει να το βιώσεις, να μπεις μέσα, να περπατήσεις. Ο κόσμος που είδα σήμερα το αγκάλιασε, παίρνοντας το μήνυμα της εγκατάστασης».
«Το γεγονός ότι συνεκθέτεις δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για έναν καλλιτεχνικό διάλογο. Να δεις τα έργα σου σε σχέση με αυτά άλλων καλλιτεχνών. Πάντα μου άρεσαν οι ομαδικές εκθέσεις, γιατί σε αναγκάζουν να κάνεις επιλογή έργων που τις περισσότερες φορές τα επιλέγεις ερήμην των άλλων συνεκθετών και είναι σαν ένα παιχνίδι» ανέφερε ο ζωγράφος Κώστας Ντιός.
«Είμαστε πέντε συντοπίτες που γνωριστήκαμε και γίναμε και φιλαράκια. Για μένα παίζει σημαντικό ρόλο ο άνθρωπος. Τα έργα μου γινόταν όταν τελείωνα το γύρισμα από τα οδοιπορικά μου» ανέφερε ο Αργύρης Παφίλης.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καραπαναγιωτίδης, αναφέρθηκε στα διαφορετικά στυλ ζωγραφικής που υπηρετεί ο καθένας, καθώς «όλα είναι αξιόλογα, αλλά ο καθένας ζωγραφίζει αυτό που αγαπάει».
«Τα έργα μου εκφράζουν τον ψυχικό μου κόσμο. Δεν ζωγραφίζω αυτό  που βλέπω, αλλά αυτό που σκέφτομαι. Σε αυτή την τεχνική πρέπει να διαβάζει ο καθένας και την εξέλιξη της ζωγραφικής που αρχίζει από το μηδέν και τελειώνει στο αφηρημένο σχήμα» ανέφερε ο Γιώργος Δούρβας.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που εκθέτω στην πόλη μου και συνευρίσκομαι με τους συναδέλφους. Μέσα από τη σύνθεση των καλλιτεχνών προκαλείται ένας ενδιαφέρον διάλογος για τη ζωγραφική» τόνισε ο Χρήστος Βογιατζής.
Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η ιστορικός τέχνης Γλύκα Διονυσοπούλου που αναφέρθηκε στο συνδυασμό «εικαστικών πνοών διαφορετικών καλλιτεχνών που παράλληλα συμπράττουν σε ένα κοινό θέμα και είχαμε την τιμή να ανταποκριθούν και οι έξι  εικαστικοί στο κάλεσμά μας».

Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά 10.00 π.μ. με 2.00 μ.μ. (εκτός Κυριακής). Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 7.00 μ.μ. με 9.00 μ.μ. (Την Μ. Εβδομάδα η έκθεση θα λειτουργεί μόνο πρωί. Κλειστά: Μ. Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα). Επίσκεψη πέρα από το ωράριο ύστερα από συνεννόηση. Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ: 24610 39559 και 6980021640.

Το υλικό των συνεντεύξεων και οι φωτογραφίες είναι των Παναγιώτη και Αλέξανδρου Τσαρτσιανίδη,  www.kozani.tv

Μοιραστείτε την είδηση