Εξώδικο στον ΕΛΓΑ από δεντροκαλλιεργητές της Εορδαίας. Ζητούν να αποζημιωθούν για τις ζημιές από παγετό τον Απρίλιο του 2021

4 Min Read

«Εμείς δεν μπορούμε να αποζημιώσουμε τους δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 το πρωί της Παρασκευής, ο Αντιπρόεδρος του ΕΓΛΑ Νίκος Δούκας, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που ζητούν οι αγρότες μήλων και κερασιών για τις ζημιές που υπέστησαν στα δέντρα από τις παγωνιές του Απρίλη 2021. Οι ζημιές ήταν της τάξεως του 90% στην παραγωγή τους σε έκταση περίπου 14.000 στρεμμάτων.

Οι αγρότες αμφισβητούν πως το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους έφτασε στην περιοχή για να εκτιμήσει τις ζημιές αφού, όπως λένε, δεν

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ μιλά στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 στους Κατερίνα Ρενιέρη και Νίκο Πιτσιακίδη

ειδοποιήθηκε κανένας αγρότης να συνοδεύσει τους επιστήμονες όπως συνηθίζεται. Πρόκειται για αγρότες από τα χωριά Μεσόβουνο, Πύργοι, Κομνηνά, Ανατολικό και Πεντάβρυσος, οι οποίοι ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ να εκτιμήσει τις ζημιές και να τους αποζημιώσει όμως ο φορέας απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει ο κανονισμός αφού τα δέντρα ήταν σε προανθικό στάδιο.

Το ίδιο απάντησε και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά την διάρκεια της εκπομπής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΕΛΓΑ κάνει αυτό που έχει ευθύνη να κάνει, να βρίσκεται δηλαδή δίπλα στους καλλιεργητές. Είμαστε ένας ασφαλιστικός οργανισμός που ακολουθούμε όμως τον κανονισμό, ο οποίος λέει πως αποζημιώνονται οι ζημιές σε δέντρα που βρίσκονται στο ανθικό στάδιο και μετά. Φυσικά και πήγαν οι εκτιμητές στα χωράφια και δεν κάνουμε κανέναν διαχωρισμό σε περιοχές. Εμείς δεν μπορούμε να τους αποζημιώσουμε αν βρεθούν διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι άλλο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

 

Μας κορόιδεψαν οι Βουλευτές και ο Περιφερειάρχης

Η τελευταία φράση του κ. Δούκα απευθύνεται ουσιαστικά στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Κοζάνης και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν πως οι δεντροκαλλιεργητές θα αποζημιωθούν. Για παράδειγμα την παραμονή των Χριστουγέννων του 2021, ο Βουλευτής ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης σε δελτίο τύπου ανέφερε «Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα εντός του 2021, θα εκδοθεί η ΚΥΑ για την αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν κατά το προανθικό στάδιο. […] Όπως δήλωσε  ο κ. Κωνσταντινίδης, πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά πολλούς παραγωγούς της ΠΕ Κοζάνης, στους Πύργους, στο Μεσόβουνο και αλλού, οι οποίοι, με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, θα μπορέσουν να αποζημιωθούν, κατ’ εξαίρεση μάλιστα του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τους αγρότες του τόπου, τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης, η ενίσχυση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό θα συνεχίσει όπως αναφέρει, τη στενή παρακολούθηση του θέματος μέχρι την ολοκλήρωσή του».

 

Εξώδικο προς τον ΕΛΓΑ από 86 αγρότες

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kozani.tv, 86 δεντροκαλιεργητές από Μεσόβουνο και Πύργους, βλέποντας πως έχουν περάσει δέκα μήνες και δεν υπάρχει εξέλιξη, απέστειλαν εξώδικο κατά του προϊστάμενου υποκαταστήματος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων Κοζάνης, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών «προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των δύο κοινοτήτων για την τεράστια ζημία που υπέστησαν από τον παγετό τον Απρίλιο του έτους 2021, όπως αυτό συνέβη σε άλλες περιοχές του δήμου μας και της Δυτικής Μακεδονίας, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ θα προχωρήσουμε και θα αναζητήσουμε οποιαδήποτε θετική και αποθετική ζημία υπέστημεν εκ της παραλείψεως να ενεργήσετε τα νόμιμα, προσφεύγοντας στα αρμόδια πολιτικά και ποινικά δικαστήρια».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση