ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2020 (ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ) – ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ – ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ (ο μεγάλος ασθενής), Της Μάγδας Ανδρονικίδου, Γεωπόνου, Επιστημονικής Συμβούλου HERBS & OILS

2 Min Read

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν το νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής και την ταυτότητα του μελλοντικού αγρότη. Έρευνα της Κομισιόν προτείνει τα νέα προφίλ των ευρωπαίων αγροτών στο αγροτικό μέλλον, στο οποίο οι πολιτικές προτεραιότητες αλλάζουν και μαζί με αυτές οι χρηματοδοτικές προθέσεις της ΚΑΠ.

Στη χώρα μας βέβαια ασχολούμαστε με ποιο τρόπο θα πιστώσουμε αυτούς που πρέπει ή δεν θα έπρεπε να πληρωθούν (επιδοτήσεις). Στην χώρα μας η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων αποτελεί “θετική” είδηση και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ θα έπρεπε να είναι αθόρυβη και αυτονόητη χωρίς τυμπανοκρουσίες και παρατράγουδα!

- Advertisement -

Εδώ και χρόνια, παραμονές Χριστουγέννων γίνεται η πίστωση της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτικών επιδοτήσεων (υπόλοιπο βασικής και πρασινίσματος) στο 98%. Τον Δεκέμβρη οι περίπου 650.000 δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων (οι επαγγελματίες αγρότες είναι 179.000), διαπίστωσαν ότι έγινε οριζόντια μείωση στο 10% της υπόλοιπης ενιαίας και 5% του πρασινίσματος. Ο λόγος; Τα χρήματα δεν αρκούν για το εθνικό απόθεμα για να δώσουν δικαιώματα στους νέους και στους νεοεισερχόμενους παραγωγούς.

Γιατί, λοιπόν, δεν έφτανε το Εθνικό Απόθεμα, αφού κάθε χρόνο παρακρατείται οριζόντια το 2% από όλους τους δικαιούχους των ενισχύσεων για να δημιουργείται το εθνικό απόθεμα;

Το 2020 όμως χρειαζόταν μερικά εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ότι άλλη χρόνια στο εθνικό απόθεμα.

Τα έντυπα αγροτικά μέσα έγραψαν “κάτι γίνεται με τα βοσκοτόπια”. Περιφερειάρχες με επιστολές έχουν διαμαρτυρηθεί για τα των βοσκοτόπων. Πρόεδρος ένωσης συνεταιρισμών κατήγγειλε στις 30-10-2020 “απάτη βοσκοτόπων, καταχρηστική διαχείριση βοσκοτόπων, κύκλωμα βοσκοτόπων από ανθρώπους μη κτηνοτρόφους, βοσκότοπους χωρίς ζωικό κεφάλαιο”.

Μετά την κατακραυγή, την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία των δικαιούχων και μετά από τρείς μέρες ακολούθησε άλλη, πρόσθετη πληρωμή (21/12).

Τελικά μένει απλήρωτο ένα μέρος γύρω στο 2%, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Οι επίσημες περικοπές των ενισχύσεων είναι για δημοσιονομική πειθαρχία, το 2,9% και το 2,5% για το Εθνικό Απόθεμα.

Τέλος, ας θυμηθούμε ότι από την ανάρτηση κατανομής δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος πέρυσι, η περιφέρεια Κρήτης έλαβε δικαιώματα περισσότερα του συνόλου των περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Μοιραστείτε την είδηση