Ευχαριστήριο του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Κοζάνης “Ορίζοντες”

3 Min Read


Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, ευχαριστεί θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς που συμμετείχαν στα προγράμματα πρόληψης.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:
– Λειτούργησαν 62 ομάδες πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας με την συμμετοχή περίπου 1400 μαθητών. Συντονιστές των ομάδων ήταν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από το Κέντρο Πρόληψης. Οι συναντήσεις των ομάδων αυτών ήταν εβδομαδιαίες και διήρκησαν ολόκληρη τη σχολική χρονιά, κατά την διάρκεια της οποίας οι εκπαιδευτικοί υποστηριζόταν επιστημονικά από τα στελέχη του Κέντρου. Οι στόχοι των παρεμβάσεων ήταν η ενίσχυση του αυτοσεβασμού των μαθητών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων έκφρασης και επικοινωνίας καθώς και η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών ώστε να κατανοούν ποιος τους επηρεάζει, προς ποια κατεύθυνση και αν η επιρροή είναι αρνητική να μπορούν να αντιστέκονται. Το ζητούμενο ήταν να μάθουν τα παιδιά και οι έφηβοι να λαμβάνουν αποφάσεις που σέβονται την υγεία και τη ζωή τους.
– Οργανώθηκαν 2 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που είχαν στόχο την εκπαίδευση δασκάλων και νηπιαγωγών σε προγράμματα πρόληψης.
– Στελέχη του Κέντρου στα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας επισκέφθηκαν 16 Γυμνάσια της περιοχής όπου οργανώθηκαν ανά σχολική τάξη, συζητήσεις με εφήβους για θέματα πρόληψης, επικοινωνίας και τρόπου ζωής. Επίσης, εκατοντάδες μαθητές επισκέφτηκαν τα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης όπου είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες – παιχνίδια με στόχο την ανάπτυξη των δυνατοτήτων συνεργασίας, του αυτοσεβασμού, κλπ.
– Πραγματοποιήθηκαν 11 ομάδες γονέων με θέμα την επικοινωνία στην οικογένεια. Η κάθε ομάδα έκανε 10 περίπου εβδομαδιαίες συναντήσεις όπου υπήρξε ο χώρος και το ανάλογο κλίμα οι γονείς να μιλήσουν για τις δυσκολίες τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να αντλήσουν υποστήριξη. Συμμετείχαν συνολικά 220 γονείς.
– Στελέχη του Κέντρου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης με ομιλίες σε θέματα που σχετίζονται με τη πρόληψη των εξαρτήσεων. Το κοινό που συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές ήταν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της ευρύτερης περιοχής, στελέχη και οπλίτες του στρατού και πυροσβέστες της Σχολής Πυροσβεστών της Πτολεμαΐδας.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιήθηκαν ακόμη:

– Ομιλίες με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών με θέματα όπως ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης ουσιών, η εξάρτηση από το διαδίκτυο, ο σχολικός εκφοβισμός κ.α.

– Επίσης το Κ.Π παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους.
Για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε δραστηριότητες του Κέντρου κάνοντας πράξη αυτό που αποτελεί για εμάς βασική αρχή, ότι δηλαδή η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι υπόθεση όλων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μοιραστείτε την είδηση