Δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο η ψηφοφορία για την εκμίσθωση των 1800 στρεμμάτων για Φ/Β στο Μαυροδέντρι. Δηλώσεις στον «Χ» όσων διαφοροποιήθηκαν από την «γραμμή» των συνδυασμών τους

8 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

Με απώλειες από την συμπολίτευση και διαφοροποιήσεις στην αντιπολίτευση «πέρασε» κατά πλειοψηφία το βράδυ της Δευτέρας από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η απόφαση για εκμίσθωση – μετά από δημοπρασία – των περίπου 1800 στρεμμάτων σε Μαυροδέντρι, Σιδερά και Κοίλα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ιδιωτική εταιρεία. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των κατοίκων του Μαυροδεντρίου με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο και η επεισοδιακή συνεδρίαση που διακόπηκε και είχε ως αποτέλεσμα η παραπάνω απόφαση να ληφθεί δια περιφοράς και όχι δια ζώσης.

- Advertisement -

Από τους συνολικά 41 δημοτικούς συμβούλους οι 26 ψήφισαν «ναι» στην εκμίσθωση, οι 10 «όχι» και οι 5 απείχαν. Τα 24 «ναι» προήλθαν από την πλειοψηφία (συνδυασμοί Μαλούτα, Σημανδράκου και Μιχαηλίδη) συν δυο ακόμη από τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλαδή της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Γιάννη Ιωαννίδη και Κώστα Κουρού. Τα 7 «όχι» προήλθαν από τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης συν τις τρεις αρνητικές ψήφους των Ελπίδα Κουϊμτζίδου και Αναστάσιου Σιδηρά (παράταξη Μαλούτα) και του Αθανάσιου Δερμιτζάκη (παράταξη Σημανδράκου). Οι πέντε σύμβουλοι που καταγράφηκαν πως απείχαν από την ψηφοφορία είναι οι δυο σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Στολτίδης και Δ. Δημαράκη, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής» Φ. Κεχαγιάς και ο σύμβουλος του συνδυασμού Σ. Τεκέογλου, αλλά και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αδέσμευτοι Πολίτες» Κωνσταντίνος Κύργιας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής» ο επικεφαλής Φώτης Κεχαγιάς ψήφισε «ναι» στην εκμίσθωση, αλλά έστειλε την ψήφο του εκπρόθεσμα, όπως εκπρόθεσμα έστειλε ψήφο και ο Σ. Τεκέογλου, ο οποίος ήταν αρνητικός στην εκμίσθωση. Συνεπώς «καθαρές» αποχές ήταν μόνο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

 

Γιατί ψήφισαν «όχι» οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης Κουϊμτζίδου, Σιδηράς και Δερμιτζάκης

Ο «Χ» επικοινώνησε με όλους τους δημοτικούς συμβούλους που διαφοροποιήθηκαν από την γραμμή του συνδυασμού τους.

Ελπίδα Κουϊμτζίδου: «Ζήτησα να εξαιρεθεί μια έκταση που βρίσκεται απέναντι από κτηνοτροφική μονάδα και δεν εισακούστηκα»
«Μετά την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση και με δεδομένο ότι η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, ήταν αρνητική στις εκτάσεις που ήρθαν προς ψήφιση, στη λαϊκή συνέλευση που ακολούθησε στο χωριό τοποθετήθηκα και εξέφρασα την άποψη, ότι υπό προϋποθέσεις σε κάποιες εκτάσεις μπορούμε να συμφωνήσουμε, καθώς οι ΑΠΕ είναι μια πραγματικότητα και θα εφαρμοσθούν είτε το θέλουμε είτε όχι. Οι προϋποθέσεις ήταν σαφώς να μην παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, να μην καλύπτονται ζωτικοί χώροι και να εξασφαλίζονται τα αντισταθμιστικά οφέλη για το χωριό (δωρεάν ρεύμα, θέσεις εργασίας και κατανομή μέρος των εσόδων στην Κοινότητα Μαυροδεντρίου). Επειδή ωστόσο δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για το ποιες είναι οι συγκεκριμένες εκτάσεις, μαζί με τα μέλη του τοπικού συμβουλίου επισκεφθήκαμε μια προς μια τις περιοχές αυτές και διατύπωσα την άποψη ότι μία από αυτές δημιουργεί πρόβλημα στις κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν απέναντι. Για το λόγο αυτό, ζήτησα η συγκεκριμένη έκταση να μην εκμισθωθεί, πρόταση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Με δεδομένο λοιπόν ότι αφενός μεν η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου δεν άλλαξε ως προς τις εκτάσεις, αφετέρου δε δεν εξαιρέθηκε η έκταση που πρότεινα, καταψήφισα τα θέματα των εκμισθώσεων στο χωριό μου».

Αναστάσιος Σιδηράς: «Με την ψήφο μου στηρίζω την ανάπτυξη του τόπου»
«Έχοντας παραβρεθεί στην πρόσφατη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό ,απ’ όπου κατέχω το ήμισυ της καταγωγής μου, παρουσία μεγάλου μέρους των μόνιμων κατοίκων, το συμπέρασμα που αποκόμισα ήταν ο αρνητισμός της πλειοψηφίας της τοπικής κοινότητας σε μια απόφαση ως αποτέλεσμα μη επαρκούς συζήτησης με τους εμπλεκόμενους και κυρίως μη σωστής ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας ενέργειας. Με την ψήφο μου στηρίζω την ανάπτυξη του τόπου, που τόσο ανάγκη την έχει μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την απολιγνιτοποίηση, αλλά μέσα από γόνιμη συζήτηση, ενημέρωση και διάλογο προσδοκώντας σε μια ευδόκιμη απόφαση συμβατή με την επιθυμία των ενημερωμένων εμπλεκομένων. Τονίζω το ενημερωμένων».

Αθανάσιος Δερμιτζάκης: «Είναι πάγια τακτική μου να υπεραμύνομαι του σωστού και αυτού που δεν θα μας εκθέσει στις επόμενες γενιές»
«Ήμουν κατά της συνεδρίασης δια περιφοράς, γιατί θεωρώ πως έτσι δείχνεις πως δεν έχεις όπλα για να αμυνθείς. Καταψήφισα την εκμίσθωση γιατί η χρονοτριβή που υπήρξε και οι συνεχείς αναβολές στην υπόθεση, μου έδειξαν πως δεν υπάρχει οργάνωση και προετοιμασία και η όποια απόφαση δεν θα ήταν στέρεη και τεκμηριωμένη και θα γεννούσε αμφιβολίες. Διαπίστωσα πως υπάρχει μεγάλη αντίδραση και μεγάλη ανησυχία από τους κατοίκους του Μαυροδεντρίου και των άλλων περιοχών που θα τοποθετηθούν…οι καθρέπτες. Έτσι έκρινα σκόπιμο επειδή ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία να καταψηφίσω την εκμίσθωση. Θα έπρεπε η πλειοψηφία (Μαλούτα, Σημανδράκου και Μιχαηλίδη) και όσων θίγονται στο εσωτερικό της «τριανδρίας» από κοινές αποφάσεις, να μην πράττει κατά το δοκούν. Είμαι υπέρμαχος των ΑΠΕ αλλά θα πρέπει να γίνει μια σωστή κατανομή είτε για φωτοβολταϊκά είτε για αιολικά χωρίς να θίγεται ο πρωτογενής τομέας. Έτσι όπως πάμε θα βάλουμε και φωτοβολταϊκά ακόμη και στην Εγνατία Οδό και μαθαίνω πως η «τριανδρία» είναι υπέρ της τοποθέτησης αιολικών πάρκων στα χωριά μας, χωρίς να υπολογίζουν το συνεχές βουητό που θα παράγουν και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Είναι πάγια τακτική μου να υπεραμύνομαι του σωστού και αυτού που δεν θα μας εκθέσει στις επόμενες γενιές και επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτήν την αμεσότητα, εγρήγορση και βιασύνη να τελειώνει η συγκεκριμένη υπόθεση».

Γιατί ψήφισαν «ναι» οι σύμβουλοι της  αντιπολίτευσης Γιάννης Ιωαννίδης και Κώστας Κουρού

Γιάννης Ιωαννίδης: «Παρέμεινα στην γραμμή του συνδυασμού, ο οποίος είχε πει «ναι» σε ανάλογες εκμισθώσεις στο παρελθόν»
«Ψήφισα υπέρ της εκμίσθωσης των αγροτεμαχίων στο Μαυροδέντρι γιατί παρέμεινα στην γραμμή του συνδυασμού μου «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις», ο οποίος στο παρελθόν είχε πράξει το ίδιο σε ανάλογες περιπτώσεις εκμισθώσεων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Θεωρώ πως πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή ειδικά τώρα που βιώνουμε την απολιγνιτοποίηση και δεν είναι καιρός να χάνουμε θέσεις εργασίας».

 

Κώστας Κουρού: «Οι 20 θέσεις εργασίας και τα ανταποδοτικά είναι σημαντική υπόθεση για το Μαυροδέντρι»
«Λόγω της απολιγνιτοποίησης οι θέσεις εργασίας μειώνονται και η συγκεκριμένη εταιρία είναι ελληνική και έχει μάλιστα και συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις άρα οι 20 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι υπόθεση για την περιοχή μας. Ακόμη η εταιρεία δεσμεύτηκε πως τα ανταποδοτικά για το Μαυροδέντρι θα είναι περισσότερα από όσα ο νόμος προβλέπει και να τονίσω πως ο συνδυασμός μας έχει εγκρίνει παρόμοιες εκμισθώσεις στο παρελθόν».

 

Μοιραστείτε την είδηση