Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης: Φάρμακα που δεν συνταγογράφονται: Αυξήσεις – φωτιά λόγω απελευθέρωσης

2 Min Read

Το 2014 ψηφίστηκε ο νόμος που απελευθέρωσε τις τιμές στα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τότε οι φαρμακοποιοί είχαμε προειδοποιήσει για τον άμεσο κίνδυνο να επέλθουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές αυτών. Ήταν ευρέως γνωστό ότι στην Ελλάδα είχαμε τις χαμηλότερες τιμές ΜΗΣΥΦΑ σε όλη την Ευρώπη, και αυτό επειδή τις τιμές τους τις όριζε η πολιτεία, όπως και σε όλα τα φάρμακα, και όχι οι βιομηχανίες που τα εμπορεύονται όπως συμβαίνει όταν οι τιμές απελευθερώνονται.
Η απελευθέρωση των τιμών ξεκίνησε να ισχύει από 01/01/2017 και τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει, τις φαρμακοβιομηχανίες να αυξάνουν τις χονδρικές τιμές σε εκατοντάδες πλέον ΜΗΣΥΦΑ, με αποτέλεσμα για παράδειγμα γνωστή παρακεταμόλη από 1,63€ να πωλείται πλέον 2,30€. Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν μάλιστα σε μία περίοδο που ο μέσος Έλληνας συνεχίζει να σηκώνει τα γενικότερα αβάστακτα βάρη της οικονομικής κρίσης.
Επιπλέον θεσπίστηκαν και οι λεγόμενες ενδεικτικές λιανικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, που αναγράφονται στις συσκευασίες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές λιανικές τιμές πώλησης, όπως αυτές διαμορφώνονται τελευταία από τις συνεχείς αυξήσεις των χονδρικών τιμών. Υπάρχουν ακραία παραδείγματα τιμών ΜΗΣΥΦΑ όπου η ενδεικτική λιανική τιμή είναι πλέον χαμηλότερη από τη χονδρική! Και καλείται ο Έλληνας φαρμακοποιός, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον ασθενή, να εξηγήσει τις παράλογες αυξήσεις των τιμών για τις οποίες δεν ευθύνεται, και ενδεχομένως να απολογηθεί για μια απελευθέρωση που τον βρίσκει διαχρονικά αντίθετο.
Ως επιστήμονες φαρμακοποιοί τονίζουμε για ακόμη μία φορά ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα, που σημαίνει κοινωνικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται μεσολάβηση ειδικού για να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια, όχι δηλαδή κοινά καταναλωτικά αγαθά και επομένως η πολιτεία οφείλει να επαναφέρει άμεσα την κρατική διατίμηση σε αυτά, ώστε να αναχαιτιστεί η θύελλα αυξήσεων τιμών.
Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κοζάνης
Η Πρόεδρος
Ελισσάβετ Δερβενιωτάκη
Η Γραμματέας
Μαρία Καρακωστάνογλου

Μοιραστείτε την είδηση