Φλωρινιώτισσα σχεδιάζει πολυτελή σπίτια στην Ινδία – Πελάτες της διάσημοι ηθοποιοί

3 Min Read

Μια Ελληνίδα από την Φλώρινα, η Γρηγορία Οικονόμου, είναι η αρχιτέκτονας των σταρ της βιομηχανίας κινηματογράφου της Ινδίας, του Bollywood και του Tollywood.

Δημιούργησε ένα μοναδικό στούντιο για ελίτ της τοπικής κοινωνίας, με σχεδιασμούς και κατασκευές πολυτελών σπιτιών, μπανγκαλόους, επαύλεων για διακοπές, με την επωνυμία: «M/S SHIBA GRIGORIA PVT LTD». Η Οικονομου διατηρεί γραφεία στο Νέο Δελχί, στο Hyderabad, στο Chennai, στο Bengaluru και στην Βομβάη.

- Advertisement -

Ένας από τους διάσημους πελάτες της είναι και ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο γνωστός παγκοσμίως Rakesh Roshan. Παρά την αναγνωρισιμότητα και την λάμψη που εκπέμπει στον κόσμο του θεάματος, δεν παύει αισθάνεται, μακριά απο την Ελλάδα, «το κορίτσι από την Φλώρινα», όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Και ταυτόχρονα δηλώνει ευτυχισμένη μακριά από την πατρίδα, στην Ινδία, όπου βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένη με την οικογένειά της τα τελευταία 13 χρόνια.

«Όταν πρωτοφτάσαμε στη Δελχί, ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου του 2009, με τον σύζυγό μου, (σ.σ. ο Έλληνας διπλωμάτης), και τα δυο μας κοριτσάκια, δεν αισθανόμουν ότι ήρθα σε ξένη χώρα», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ελληνίδα αρχιτεκτόνισσα έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Elle Decor» της Ινδίας, το πιο φημισμένο περιοδικό αρχιτεκτονικής και σχεδίασης, στην αχανή αυτή χώρα. Συμμετείχε στον σχετικό διαγωνισμό το 2021, και αναδείχθηκε ως η κορυφαία σχεδιάστρια, με πρότζεκτ σχεδίασης και κατασκευής της εξοχικής κατοικίας της χρονιάς. Συν τοις άλλοις επιλέχθηκε μεταξύ άλλων εκατό αρχιτεκτόνων, για το αρχιτεκτονικό βραβείο της καλύτερης κατοικίας, από το περιοδικό «AD 100» (Architectural and Digest της Ινδίας).

Η ίδια θεωρεί ότι είναι τυχερή για το γεγονός ότι πολύ γρήγορα βρήκε τη θέση της σε μια χώρα με ενάμιση δισεκατομμύριο κατοίκους. Σε ένα χρόνο η δημιούργησε το πρώτο της αρχιτεκτονικό γραφείο, με σκοπό να αναδείξει, μέσω των έργων της, την παραδοσιακή ινδική αρχιτεκτονική, μαζί με τα δυτικά πρότυπα κατασκευών.

«Το πρώτο που προσπάθησα, ήταν να γνωρίσω ανθρώπους, να τους μιλήσω να καταλάβω τον ψυχισμό τους, το χαρακτήρα τους, την καθημερινότητά τους, ώστε να μπορέσω να εκφράσω όλο αυτό, στα σχέδιά μου, έχοντας τον πλούτο γνώσεων της δυτικής αρχιτεκτονική», λέει.

Σχεδιάζει μονοκατοικίες, επαύλεις, μαζί με την εσωτερική αρχιτεκτονική και την διακόσμησή τους. «Καμιά φορά αναλαμβάνω και πολυκατοικίες», λέει, «αλλά πάλι θα είναι για μία μεγάλη ινδική οικογένεια. Στην Ινδία ακόμα, το 2022, τα παιδιά όταν παντρεύονται, μένουν με τους γονείς τους. Όπως στην Ελλάδα παλιότερα. Είναι πολύ συγκινητικό, γιατί καταφέρνουν να ζουν ειρηνικά και αρμονικά πολλές γενιές μαζί, που είναι δύσκολο να συμβεί σήμερα στο δυτικό μας κόσμο», αναφέρει.

Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής και στο Βέλγιο ασχολήθηκε με την διακόσμηση εσωτερικού χώρου, την αναπαλαίωση κτιρίων και παράλληλα σπούδασε ψυχολογία.

Σοφία Προκοπίδου ΑΠΕ ΜΠΕ

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Γρηγορία Οικονόμου

 

 

Μοιραστείτε την είδηση