Φολκλόρ ξεκατίνιασμα

2 Min Read

Αμείωτο συνεχίζεται το φολκλόρ ξεκατίνιασμα στο δημόσιο διάλογο. Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της Αποκριάς και κάποιοι «σκάνε δυναμιτάκια», με αφορμή τη συμμετοχή ή όχι κάποιων πολιτιστικών συλλόγων στο επίσημο πρόγραμμα των φανών ή την επιδότηση -και ποιων- φανών.

Είναι λογικό, φυσικά, το θέμα να αναστατώνει και να προκαλεί το ενδιαφέρον, αφού η Κοζανίτικη Αποκριά, φερόμενη και ως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός αυτού εδώ του τόπου, είναι κάτι που αφορά σε όλους μας, οπότε όλο και μια άποψη θα έχουμε διαμορφώσει.

Ως γνήσιο λαϊκό δρώμενο, επίσης, δεν έχει κανόνες, οπότε λίγο δύσκολα να βρει κανείς άκρη. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα, τα οποία είναι αυτονόητα, όσο κι αν δεν θέλουμε να τα παραδεχτούμε. Πρώτον, όποιος θέλει να κάνει φανό, ας κάνει, ανεξάρτητα απο την επιχορήγηση και το πρόγραμμα. Στο κάτω-κάτω τα 100 κιχιά και μερικά λίτρα κρασί δεν είναι το πρόβλημα.

Δεύτερον, για την αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων διοργάνωσης, δεν χρειάζονται ούτε διαβουλεύσεις, ούτε κανονισμοί φανών. Τέτοιου είδους διαδικασίες θα αφαιρούσαν μόνο απο την πηγαιότητα και τον αυθορμητισμό ενός εθίμου, το οποίο προέρχεται απο την κοινωνία και απευθύνεται στην κοινωνία. Τρίτο και σημαντικότερο, οι άνθρωποι του πολιτισμού πρέπει να παράγουν πολιτισμό πρώτα με το δημόσιο λόγο τους. Στην υπηρεσία αυτή δεν περιλαμβάνεται το δημόσιο ξεκατίνιασμα.

Ιωάννα

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση