Φωτιές ανάβει η έλευση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Άρχισαν να φτάνουν σε Καστοριά και Γρεβενά οι πρώτοι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής που υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Πρόκειται για έξι καταλύματα στην περιοχή των Γρεβενών, κι ένα ξενοδοχείο προς το παρόν στην Καστοριά.

Την ίδια ώρα άρχισαν και οι αντιδράσεις των θεσμικών φορέων με πρώτη και καλύτερη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, η οποία χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την έλευση των προσφύγων και μιλά για απαξίωση των θεσμών. Μάλιστα, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής και εκδόθηκε κοινό δελτίο τύπου που απεστάλη και στα αρμόδια υπουργεία, στους βουλευτές Καστοριάς, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και στον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο.

Απο την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναφέρεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση απο πλευράς της να ενημερώνει τους θεσμικούς παράγοντες, καθώς πρόκειται για συμφωνίες με ιδιώτες. Παρόλα αυτά ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος και οι εκεί παράγοντες ζητούν να λάβουν το περιεχόμενο των υπογεγραμμένων συμβάσεων που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Οι πρόσφυγες που προέρχονται απο hot-spots στο Δερβένι, στα Βασιλικά και το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης θα μείνουν στις μονάδες, στις οποίες θα τους παρέχεται σίτιση και ασφάλεια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις συμβάσεις.

 

Το κοινό δελτίο τύπου των φορέων της Καστοριάς

 

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος με τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Jeff Wilkinson, ακολούθησε σύσκεψη με τους Δημάρχους του Νομού Καστοριάς με κεντρικό θέμα συζήτησης την αιφνιδιαστική έλευση περιορισμένου αριθμού προσφύγων σε ανενεργή ξενοδοχειακή μονάδα. Η έλλειψη ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων συνιστά ένα πρωτόγνωρο και προσβλητικό φαινόμενο που μας εκθέτει, καθώς ακυρώνει όχι μόνο το ρόλο μας αλλά και τη διάθεση μας να συνδράμουμε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Με το δεδομένο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε αφενός την τοπική μας κοινωνία από την παραφιλολογία που αναπτύσσεται και τα συναισθήματα ανασφάλειας που αυτή παράγει και αφετέρου δε να προσεγγίσουμε με ανθρωπιστική χροιά αυτή την απρόσμενη εξέλιξη :

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την πλήρη και διεξοδική ενημέρωση δια των εκπροσώπων της για το συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος θέτοντας το καίριο ερώτημα πως η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς όντας εκτός εθνικού σχεδιασμού υποδοχής προσφύγων μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, γίνεται δέκτης αιφνιδιαστικής έλευσης προσφύγων.

Ζητούμε προς ενημέρωση μας από την Ύπατη Αρμοστεία το περιεχόμενο των υπογεγραμμένων συμβάσεων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Απευθυνόμενοι στην τοπική μας κοινωνία στεκόμαστε στο πλάι της εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θερμή μας παράκληση για την αποφυγή φαινομένων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που μόνο να οξύνουν μπορούν την όλη κατάσταση.

Μοιραστείτε την είδηση