Φουλ στην ενημέρωση, πλην αγράμματοι

1 Min Read

Στο μεσαίωνα έκαιγαν ανθρώπους για τις ιδέες τους. Ο Χίτλερ έκαιγε τα βιβλία για τις ιδέες που κουβαλούσαν. Η ανθρωπότητα πέρασε πολύ σκοτεινές περιόδους, οπότε είναι –τουλάχιστον- ασύμμετρο να μιλάμε για σκοταδισμό στην εποχή της υπερπληροφόρησης.

Κι όμως η υπερπληροφόρηση, όπως κάθε τι στα άκρα, λειτουργεί δημιουργώντας συσκότιση και αποπροσανατολισμό. Χωρίς ανθρώπους που να κρατούν τις πύλες της ενημέρωσης, χαμένοι σ’ έναν ωκεανό σκουπιδιών, στον οποίο κυριαρχεί ο ανορθολογισμός και οι κάθε είδους φοβίες, πάσχουμε από ένα νέου είδους αναλφαβητισμό. Έναν αναλφαβητισμό που αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των δημαγωγών και των εύκολων λαϊκιστών.

- Advertisement -

Από τότε που ο αντισυστημισμός έγινε η νέα ορθοδοξία και ο παραδοσιακός άξονας αριστεράς-δεξιάς εγκαταλείφθηκε πλήρως προς όφελος ενός νέου πολιτικού μείγματος που περιλαμβάνει τα πάντα, με μόνιμη επωδό «αυτό που θέλει ο λαός», αμφισβητήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος οι αξίες του διαφωτισμού και οι θεμελιώδεις σχέσεις αιτιώδους συνάφειας. Κυρίως, όμως, στοχοποιήθηκε η ουσιαστική γνώση και η ορθή λογική, ως ιδεολογικά οχήματα του παλιού καθεστώτος.

Και τώρα να ‘μαστε, να μην κάνουμε εμβόλια στα παιδιά μας, να πιστεύουμε σε κάθε είδους τσαρλατάνους για μαγικές θεραπείες και να εμπιστευόμαστε την τύχη μας σε τύπους που υπόσχονται θαύματα σε εφτά ημέρες. Φουλ στην ενημέρωση, πλην αγράμματοι.

Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση