Frontex: δηλώσεις μετά την επίσκεψη ευρωβουλευτών στον Οργανισμό Συνοριοφυλακής της ΕΕ

4 Min Read

Μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών συμμετείχαν σε συνάντηση της ηγεσίας του Frontex και συνομίλησαν με τον εκτελεστικό διευθυντή Hans Leijtens.

Στην αντιπροσωπεία της επιτροπής του ΕΚ συμμετείχαν η Lena Düpont (ΕΛΚ, Γερμανία) ως επικεφαλής και οι Theresa Bielowski (Σοσιαλιστές, Αυστρία) και Erik Marquardt (Πράσινοι, Γερμανία). Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Frontex στην Βαρσοβία το διάστημα 19 – 20 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα, η αντιπροσωπεία είχε διμερή συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex Hans Leijtens και συμμετείχε σε συνεδρίαση με ανώτερους υπαλλήλους σχετικά με τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επιχειρησιακή κατάσταση και την ικανότητα ανταπόκρισης του Frontex, την σύσταση του μόνιμου σώματος, τις ανησυχίες σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δυσκολίες σε επίπεδος διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Επιχειρησιακού Συντονισμού και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Frontex.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συμμετείχαν στην 95η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Frontex. Είχαν επίσης γεύμα εργασίας με τον Jonas Grimheden, Υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την Julia Antonova, Αναπληρωτή Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, και τον πρόεδρο του Συμβουλευτικού Φόρουμ Luca Curci, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε η απάντηση του Frontex στις ανησυχίες του Οργανισμού για τα θεμελιώδη δικαιώματα σε διάφορα σημεία εντός της αρμοδιότητας του Οργανισμού Συνοριοφυλακής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου δραματικού ναυαγίου στην Ελλάδα.

Δηλώσεις

Μετά την επίσκεψη, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Lena Düpont δήλωσε:

«Η επίσκεψη εργασίας μας στον Frontex μας επέτρεψε να κατανοήσουμε καλύτερα την πολλαπλή μετάβαση που διέρχεται επί του παρόντος ο οργανισμός. Εστιάσαμε ιδιαίτερα στην εφαρμογή των συστάσεων που έχει απευθύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στον ρόλο που διαδραματίζει ο Frontex στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και στην παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εντός του νομικού πλαισίου στο οποίο στηρίζονται οι εν λόγω δραστηριότητες.

Είχαμε επίσης μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τα πρόσφατα γεγονότα στη Μεσόγειο που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων. Εκτιμούμε την κοινή βούληση, την οποία μοιράζεται προορατικά η διοίκηση, να ρίξει φως σε αυτά τα γεγονότα και τις ευθύνες που οδήγησαν σε αυτή την πολλοστή τραγωδία. Μαζί με τη νέα διαχείριση θέλουμε ο Frontex να συνεχίσει την πορεία του προς μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, να είναι διαφανής και να τηρεί τα πρότυπα θεμελιωδών δικαιωμάτων στις δραστηριότητές του και στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορά μας. Αυτή τη συνεχιζόμενη διαδικασία θέλουμε να διασφαλίσουμε μέσω ενός συνεχούς και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του Οργανισμού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Lena Düpont

Επιπλέον, συζητήσαμε ορισμένα άλλα σημαντικά καθήκοντα τα οποία ο Frontex εργάζεται επί του παρόντος, όπως η σύσταση του μόνιμου σώματος, η εφαρμογή των δύο πληροφορικών συστημάτων μεγάλης κλίμακας ETIAS και EES, η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και οι αβεβαιότητες που προκαλούνται από τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Τα ζητήματα αυτά και η ταχεία ανάπτυξη του οργανισμού χρειάζονται επίσης την προσοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΕΚ μέρους της αντιπροσωπείας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Leitjens και την ομάδα του για τη θερμή υποδοχή και τις ανοικτές και ουσιαστικές συζητήσεις».

Σχετικές πληροφορίες

Η ομάδα εργασίας για τον έλεγχο του Frontex συστάθηκε κατόπιν απόφασης των συντονιστών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών στις 29 Ιανουαρίου 2021. Τον Ιούλιο του 2021 η FSWG ολοκλήρωσε έρευνα διάρκειας 4 μηνών σχετικά με τις καταγγελίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η έκθεση την οποία συνέταξε Tineke STRIK (Πράσινοι, Ολλανδία) συζητήθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία με τη σειρά της επεξεργάζεται σχετικό ψήφισμα.

Μοιραστείτε την είδηση