«Φτάσε όπου δεν μπορείς», 14 Δεκεμβρίου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

3 Min Read

“Παππού αγαπημένε, πόσος καιρός πέρασε από τη νύχτα εκείνη που κοιμήθηκα στο Τολέδο, κι οσμίστηκες πως έφτασε ένας Κρητικός στη γειτονιά σου και σηκώθηκες από το μνήμα σου, γίνηκες όνειρο κι ήρθες και με βρήκες; Σήκωσα εγώ τότε τα μάτια, σε κοίταξα. Έκαμα να σου πω: «Παππού, αλήθεια δεν υπάρχει σωτηρία;», μα η γλώσσα είχε κολλήσει στο λαρύγγι μου. Έκανα να σε ζυγώσω, μα τα γόνατά μου λύγισαν. Άπλωσες τότες το χέρι, σα να πνιγόμουν κι ήθελε να με σώσεις. Αρπάχτηκα με λαχτάρα από το χέρι σου. Πασαλειμμένο ήταν με πολύχρωμες μπογιές, θαρρείς ζωγράφιζε ακόμα. Έκαιγε:« Παππού αγαπημένε, είπα, δώσ’ μου μια προσταγή».
Χαμογέλασες.
«Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου». ”

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 21:00 στην Αίθουσα Τέχνης, κλείνει ο κύκλος παρουσιάσεων της παράστασης «Φτάσε όπου δεν μπορείς» σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου στην πόλη της Κοζάνης.
Πρόκειται για μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που τιμά τον μεγάλο και διαχρονικό λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «έτος Καζαντζάκη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατό του.
Η παράσταση «πήγαινε» σχολείο καθημερινά για τρεις μήνες εκπληρώνοντας έναν από τους βασικούς στόχους του θεσμού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που είναι η ανάδειξη του παιδευτικού ρόλου του θεάτρου και η διαμόρφωση ενός «σχολείου πολιτισμού». Μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησαν την παράσταση και ήρθαν σε επαφή με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Αποκορύφωμα της μεγάλης διαδρομής της παράστασης υπήρξε η παρουσίασή της στο «Ζωγράφειο» Σχολείο της Κωνσταντινούπολης.
Η παράσταση επιστρέφει στην πόλη της Κοζάνης για μια μόνο παράσταση και οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον αγώνα του Νίκο Καζαντζάκη, τις καθημερινές και εσωτερικές του αγωνίες μέσα από τα κείμενα του και τα πρόσωπα γύρω από αυτόν που ζωντανεύουν στη σκηνή.
«Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη © Νίκη Σταύρου».

Γενική Είσοδος: 5€ Κανονικό – 3€ Μειωμένο (Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, Α.Μ.Ε.Α)
Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24610 24062

Σύλληψη-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Αντωνίου
Παίζουν: Σοφία Αντωνίου Ηλίας Παπαδόπουλος Θανάσης Ρέστας
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος

Μοιραστείτε την είδηση