Φυσάει βοριάς απ’ το νοτιά!…

6 Min Read

Ίσως είναι μία απλή συγκυρία, ίσως είναι η κατά διαστήματα  μεταβολή κατεύθυνσης διαφόρων ρευμάτων, ίσως κάτι άλλο.  Πάντως, ένα είναι βέβαιο. Στη μικρή μας Πολιτεία, τον τελευταίο καιρό, συμβαίνουν και καταγράφονται γεγονότα, τα οποία  φέρνουν στη θύμισή μας την γνωστή σύνθεση: Φυσάει βοριάς απ’  το νοτιά!… 

Το φαινόμενο δεν είναι σύνηθες. Αντιθέτως είναι η εξαίρεση  του κανόνα. Όταν εμφανίζεται όμως, λόγω της ιδιορρυθμίας του,  προκαλεί αναταράξεις, ανατροπές, αναστατώσεις!… 

Πρόσφατο περιστατικό, ο προχθεσινός (7-6-23) αγώνας πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής, για την άνοδο στην Β’ Εθνική, μεταξύ της  ιστορικής «Κοζάνης» και του «Γιούχτα Α.Ο. Αρχανών» Ηρακλείου  Κρήτης. 

Η «Κοζάνη», φύσει και θέσει βορεινή Πολιτεία, γνωστή, μεταξύ  άλλων, και για τους ισχυρούς βοριάδες, «σφυροκοπά», δεκαετίες  ολόκληρες τώρα, «κάστρα», Πόλεις, Πολιτείες, για να γίνει μέλος  των εις την εθνική επαγγελματική κατηγορία συγκροτημάτων,  αλλά όλα αυτά τα χρόνια, ενώ – μερικές φορές – «έφθανε έως τη  βρύση, δεν κατώρθωνε να βάλλει στα χείλη της το δροσερό νερό»,  μένοντας «εκτός νυμφώνος»!… 

Χρειάσθηκε ο βοριάς να αγγίξει και το νοτιώτερο σημείο της  Χώρας μας, τη λεβεντογέννα Κρήτη, που την εκπροσωπούσε ο  πρωταθλητής της, «Γιούχτας Α.Ο. Αρχανών», να φυσήξει απ’ το  νοτιά και να ταρακουνηθούν τα πάντα, καθώς στο 67’ του αγώνα,  ο πρώτος σκόρερ της «Κοζάνης», Κανούλας, με κεφαλιά – δυναμί τη, σφράγιζε την νίκη (1-0) της ομάδας του και ταυτόχρονα με το  τρίποντο την έβαζε στην κορυφή της βαθμολογίας, με 9 βαθμούς,  να οδηγεί τον όμιλο των πρωταθλητών!… 

Ο αέρινος Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής του άλματος εις μήκος,  Μίλτος Τεντόγλου, στο άλμα – ρεκόρ των 8,55 μ., στο Βελιγράδι. 

Άλλο περιστατικό, πρόσφατο επίσης, αυτό, σε ατομικό επίπεδο.  Πρόκειται για τον αέρινο αθλητή στίβου, τον Μίλτο Τεντόγλου. Τον αθλητή – φαινόμενο, γέννημα και θρέμμα της δυτικομακεδονικής γης, των ιερών χωμάτων των Γρεβενών, της Βορειοελλαδικής περιοχής, τον ανυπέρβλητο υιό του Βοριά και τον αντίξοων  συνθηκών, τον ακατάβλητο μαχητή, τον ψυχωμένο αγωνιστή, τον  γενναίο και ατρόμητο διεκδικητή του κότινου της νίκης, τον θαρραλέο υπερακοντιστή κάθε δυσκολίας, τον σταθερό στις αρχές του  και στα «πιστεύω» του, κοντολογίς τον πρωταγωνιστή, που από  τα σχολικά του χρόνια ξεχώριζε σε κάθε αθλητική του εκδήλωση,  μεταξύ των συναθλητών του, καθώς τα βήματα και το πέρασμά  του, για να πραγματοποιήσει τα άλματά του, πριν από το σκάμμα,  έδιναν την αίσθηση της βίαιης πνοής, του βοριά, που έρχεται κατά  πάνω σου. 

Όταν πλέον οι ειδικοί, διείδαν αυτά τα πλεονεκτήματα του Μίλτου, έγιναν αμέσως τα δέοντα από τον ΣΕΓΑΣ και τον προπονητή  του, Γιώργο Πομάσκι. Αυτό ήταν. Ο Βοριάς (Μίλτος) φύσηξε κι απ’  το νοτιά (Πομάσκι) και αναστατώθηκε το σύμπαν!… Ο Μίλτος σαρώνει το ένα, μετά το άλλο, τα ρεκόρ, αναδεικνύεται κορυφαίος  άλτης του κόσμου: Χρυσός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής του άλματος εις μήκος, με επιδόσεις, σε κάθε επίσημη διοργάνωση, όχι μικρότερη από 8.25μ. και πάντως με ατομική  επίδοση 8.55 μ., στο Βελιγράδι το 2022. 

Οι πρόσφατες εμφανίσεις και επιδόσεις του Μίλτου Τεντόγλου  σημειώθηκαν, η μία στο διεθνές μήτιγκ άλματος εις μήκος της  Λεμεσού, όπου κατέλαβε την 1η θέση με 8.25 μ., υπερτερώντας  των παγκοσμίου φήμης αντιπάλων του και η άλλη στις 4-6-23  στον Πειραιά, όπου και πάλι επρώτευσε με 8.24 μ., «κλέβοντας»  την παράσταση στο 1ο Ρiraeus Street Long Jump. 

Πολλά ακόμη περιστατικά μπορούν να αναγραφούν. Γίνεται περιορισμός και ενδεικτική αναφορά στα παραπάνω, διότι αν θελήσει κανείς να καταγράψει ανάλογα περιστατικά και από άλλους  χώρους (γραμμάτων, τεχνών, πολιτισμού, αθλητισμού, πολιτικής),  υπάρχει το ενδεχόμενο να αδικηθούν ωρισμένοι, καθώς ακούσια  μπορεί να παραλειφθούν κάποιοι. 

Από την απονομή του κυπέλλου στο Ευρωμπάσκετ του 1987, με τους Έλληνες  πρωταθλητές, Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου,  να σηκώνουν στα χέρια τους το βαρύτιμο έπαθλο.

Αντ’ αυτού, προτείνεται το αρμόδιο Υπουργείο να εφοδιάσει τα  σχολεία όλων των βαθμίδων με video των αγώνουν του Μίλτου  Τεντόγλου, του Νίκου Γκάλη, ο οποίος, μαζί με τους συμπαίκτες  του κατέκτησαν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 1987, και  «έβαλαν» το μπάσκετ σε κάθε ελληνικό σπίτι, με αποτέλεσμα να  το παρακολουθούν από τους παπούδες μέχρι τα εγγόνια!…  

Επίσης να εφοδιασθούν τα σχολεία με video των αρχιερέων της  μουσικής Μίκυ Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκι, Σταύρου Ξαρχά κου κ.α., των ποιητών Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη  Ρίτσου κ.α., των καταξιωμένων ηθοποιών του Θεάτρου (Κατίνα  Παξινού, Άννα Συνοδινού, Κυβέλη, Δημ. Μυράτ κ.α.) και του Κι νηματογράφου (Δημήτρης Χορν, Μάνος Κατράκης, Μελίνα Μερ κούρη κ.α.), οι οποίοι ήσαν ινδάλματα της νεολαίας διαφόρων  εποχών και εξακολουθούν να συγκινούν γενεές γενεών. Ακόμη,  video γλωσσολόγων καθηγητών (Ι. Κακρίδης, Ι. Πολίτης κ.α.), για  να μάθουν τα Ελληνόπουλα πρώτα καλά ελληνικά, ιστορία, γεωγραφία. Αυτονόητο είναι ότι το video «αγόρια στο ντουζ» κ.α.  παρόμοια, θα πρέπει να αποσυρθούν και ειδικά από τα Δημοτικά  Σχολεία. 

Δημ. Κλείδης 

Μοιραστείτε την είδηση