Φυσικό αέριο μέχρι το 2023 στην Καστοριά – 900 περίπου συνδέσεις σε πρώτη φάση κι άλλες 3600 σε βάθος δεκαετίας

3 Min Read


Από την Καστοριά ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία για οικιακή και επαγγελματική χρήση μέχρι το 2023 με έναρξη των εργασιών το 2019.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε και επίσημα τη χρήση του φυσικού αερίου με περίπου 885 συνδέσεις σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Μανιάκους έως το 2023. Σε βάθος δεκαετίας οι συνδέεις θα αυξηθούν κατά περίπου 3.600 οικιακούς και επαγγελματικούς χρήστες.
«Μετά την επαναδιαπραγμάτευση με τον ΤAP, είχαμε τρία νέα σημεία εισόδου, δύο εκ των οποίων στη Δυτική Μακεδονία και τριπλασιάσαμε τα ανταποδοτικά οφέλη. Με βάση τις μελέτες της Deloitte με πλήρη ανάλυση κόστους- οφέλους προβλέπεται σε πρώτη φάση ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στον οικιστικό ιστό Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Μανιάκων, καθώς και η τροφοδοσία των Γρεβενών με συμπιεσμένο αέριο» δήλωσε ο κ. Σταθάκης.
Σύμφωνα με τον Υπουργού μέχρι το 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 138,6 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χλμ. μέσης πίεσης που αντιστοιχούν σε 885 συνδέσεις με εμπορικούς και οικιακούς χρήστες, ενώ σε βάθος δεκαετίες θα γίνουν άλλες 3600 συνδέσεις.
Σε σχέση με τη συνολική χρηματοδότηση των 21,8 εκ. ευρώ αυτή θα προέλθει ως εξής: 12,6 εκ. από το ΕΣΠΑ, 7,5 από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και τα υπόλοιπα από το μετοχικό κεφάλαιο και τη συμβολή των πελατών.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στη διαδικασία της υλοποίησης που ακολουθήθηκε, καταλήγοντας «αυτές τις αδικίες ανατρέψαμε κι αυτό το δίκαιο φέραμε. Αν θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι στον τόπο να είμαστε πρώτα ειλικρινείς».
Ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής δήλωσε πως «το θέμα της διέλευσης του TAP είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα λόγια έρχονται και παρέρχονται, τα έργα μένουν και οι επόμενες γενιές επιδοκιμάζουν πρωτοβουλίες και αποδοκιμάζουν αστοχίες», ενώ απευθυνόμενος στο Γ. Σταθάκη τόνισε ότι «η παρουσία σας είναι σημαντικό γεγονός, θα είναι κορυφαίο γεγονός αν και εφόσον η πολιτική απόφαση για το φυσικό αέριο θέσει προϋποθέσεις δαπάνης, χρονοδιαγράμματος, του τελικού σχεδιασμού. Είμαι βέβαιος ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση