Γ. Αρμακόλας: Η αλλαγή ηγεσίας στη γείτονα χώρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία – Ο καθηγητής χαρακτηρίζει καλή τη συμφωνία με αδύναμα σημεία τη γλώσσα και την υπηκοότητα

3 Min Read

Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε αυτόν το διχασμό και να κάνουμε μια ορθολογική συζήτηση γύρω από τα δίκαια της Ελλάδας δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Αρμακόλας, μιλώντας σχετικά με το που βρίσκονται Ελλάδα και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την επόμενη μέρα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο κ. Αρμακόλας εκφράζει τον προβληματισμό του για τον διχασμό που επικράτησε στην Ελλάδα κατά τη συζήτηση του θέματος, εκτιμώντας πως η περίοδος μέχρι τις εκλογές θα είναι δύσκολη.
«Η Ελλάδα πήρε μια δύσκολη απόφαση. Συμβιβάστηκε σ’ ένα θέμα που είναι ευαίσθητο εθνικά και αγγίζει την ταυτότητα των Ελλήνων. Συμβιβάστηκε με δύσκολες συνθήκες, καθώς η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη και οι γείτονές μας είχαν καταφέρει την τελευταία 30ετία σχεδόν να μονοπωλήσουν τον όρο «Μακεδονία» και να αναγνωριστούν διεθνώς ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Επομένως, έπρεπε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, αφού χρόνο με το χρόνο τα πράγματα γινόταν ολοένα και πιο δύσκολα» ανέφερε σχετικά.
Κλειδί για τις εξελίξεις ήταν η αλλαγή ηγεσίας στη γείτονα χώρα, όπως εντοπίζει ο καθηγητής, επισημαίνοντας «το ευτύχημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι βρέθηκε, λόγω εσωτερικών συνθηκών, μια νέα ηγεσία στη γειτονική χώρα που ήθελε ρήξη με τον εθνικιστικό παρελθόν και το καθεστώς Γκρουέφσκι και να επιτύχει μια συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να βαδίσει στο μονοπάτι ένταξης της Ε.Ε. με τη συμβολή της Ελλάδας. Τη διαφορά δεν την έκανε ούτε η διαπραγματευτική ικανότητα Κοτζιά, ούτε το είδος της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η διαφορά είναι ότι βρέθηκε μια άλλη ηγεσία στα Σκόπια».
Το προσεχές διάστημα θα έρθει στη Βουλή η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα γίνει το νέο μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας, εφόσον το πρωτόκολλο εγκριθεί και από τα υπόλοιπα μέλη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, οι όροι της οποίας θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστούν στο 100%.
Ο κ. Αρμακόλας χαρακτηρίζει καλή τη συμφωνία με αδύναμα σημεία, το θέμα της γλώσσας και δευτερευόντως της υπηκοότητας, αφού όπως λέει δεν τίθεται θέμα μακεδονικής εθνότητας και έθνους. «Θα αξιολογήσουμε τη συμφωνία με βάση τις θέσεις και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς τα τελευταία 30 χρόνια και τα διαπραγματευτικά της όπλα. Αν τα ζυγίσουμε αυτά μπορούμε να πούμε αν η συμφωνία είναι λιγότερο ή περισσότερο καλή. Τέλεια συμφωνία δεν υπάρχει» τονίζει.
Τέλος, ο καθηγητής καταλήγει πως η Συμφωνία ανταποκρίνεται στις ελληνικές θέσεις, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ προσθέτει πως και τα αδύναμα σημεία, με τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, θα λειανθούν και μπορούν να δουλευτούν περισσότερο.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση