Αναστατωμένοι οι επιχειρηματίες της περιοχής για τα δημοτικά τέλη

3 Min Read

Καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για μη στεγασμένους χώρους

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει σε επιχειρηματίες της Κοζάνης, ειδικά σε όσους έχουν επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός πόλης και τα οικόπεδά τους καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, η αύξηση των δημοτικών τελών και η αναπροσαρμογή των τιμών. Το πρόβλημα έγκειται όχι στα τέλη που προκύπτουν από τους στεγασμένους χώρους, αλλά στα υπέρογκα ποσά που καλούνται να καταβάλουν για τους… μη στεγασμένους χώρους.

- Advertisement -

Η σχετική νομοθεσία είναι σε ισχύ από το 2019, αλλά ο Δήμος Κοζάνης δεν ασχολήθηκε μέχρι φέτος που η νέα Δημοτική Αρχή καλείται να βγάλει το «φίδι από την τρύπα», αφού προσπαθεί να πείσει τους επιχειρηματίες να πληρώσουν για τους μη στεγασμένους χώρους, δηλαδή για τις αυλές τους και τις ακάλυπτες εκτάσεις που καταλαμβάνουν.

Όπως περιγράφεται στην σχετική απόφαση 19/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, για τα ακίνητα που έχουν μη στεγασμένους χώρους εκτός σχεδίου πόλεως εμβαδού μέχρι των χιλίων τετραγωνικών μέτρων, ο σχετικός συντελεστής ορίζεται σε 30%  ενώ για μέχρι 6000 τ.μ. ο συντελεστής μειώνεται στο 25%. Να σημειωθεί πως από το μέτρο δεν «γλιτώνουν» οι επενδύσεις των ΑΠΕ, αφού και για εκεί έχει οριστεί τέλος 30%.

Μεταφράζοντας τα παραπάνω ποσοστά σε ευρώ, οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών καλούνται να πληρώσουν για τις αυλές, τους ακάλυπτους, το χωράφι τους, τα πάρκινγκ τους και γενικά τους… ακάλυπτους χώρους ποσά από 5.000 έως 7.000 ευρώ και μόνο για το έτος 2024. Ο υπολογισμός αυτός που έγινε την εβδομάδα που πέρασε, προκάλεσε πονοκέφαλο σε αρκετούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με τον Δήμο Κοζάνης και ζήτησαν να βρεθεί λύση, αφού θεωρούν πως η απόφαση να πληρώσουν αυτά τα χρήματα για μη στεγασμένους χώρους αποτελεί παραλογισμό.

Ο «Χ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών Κώστα Κουρού, ο οποίος επιβεβαίωσε τα παραπάνω και συμμερίζεται τις ανησυχίες των επιχειρηματιών, τονίζοντας πως ο δήμος θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες και με το ΕΒΕ Κοζάνης για να βρεθεί μια λύση, αναγνωρίζοντας πως τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για μη στεγασμένους χώρους ξεπερνούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, την λογική.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση