Γ. Κασαπίδης: Νέες θέσεις εργασίας ή παράταση των λιγνιτικών μονάδων

7 Min Read

Ζήτησε πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό για την ενίσχυση των επενδύσεων και την αποκατάσταση των θέσεων εργασίας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο συνδυασμός «Πορεία Δημιουργίας», με επικεφαλής τον Γιώργο Κασαπίδη. Ο κ. Κασαπίδης μίλησε για τρία θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: τις επενδύσεις στην περιοχή, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της φέτας και τη σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.

«Η απώλεια των δύο εμβληματικών επενδύσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στη Δυτική Μακεδονία δημιουργεί ένα μεγάλο κενό, ένα αρνητικό κλίμα για την περιφέρειά μας και μια ψυχολογία που δεν ευνοεί την προσέλκυση άλλων επενδύσεων ή την ψυχολογία των συμπολιτών μας. Είχαν εγκριθεί συγκεκριμένα κονδύλια για να στηρίξουν αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, και μάλιστα άμεσα, μέσα στο 2025», ανέφερε ο κ. Κασαπίδης μιλώντας για τις επενδύσεις στην περιοχή από την Advent και τη Sunlight. «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχει εγκριθεί αντίστοιχη επένδυση της Advent σε άλλο πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Καινοτομίας» συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν δύο αυτοκινητοβιομηχανίες (Sailun και Solaris) που έχουν ενδιαφερθεί να επενδύσουν στην περιοχή, και όπως υπογράμμισε ο κ. Κασαπίδης, οι συζητήσεις βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο. «Οι συζητήσεις είχαν γίνει με τον κ. Φραγκογιάννη. Αν ολοκληρωθούν αυτές οι επενδύσεις, θα δημιουργήσουν τις 3.000 θέσεις εργασίας που χάνονται. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προβλέπει τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις προσκλήσεις του προγράμματος, δεν δημιουργούν αυτή τη δυναμική».

Αναφορά έγινε και στην ενεργοποίηση ενός όρου που είχε τεθεί πριν την ψήφιση του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο οποίος είχε να κάνει με τη μέριμνα για τις χαμένες θέσεις εργασίας και έλεγε πως οι θέσεις εργασίας που θα χάνονταν έπρεπε να αποκαθίστανται σε άμεσο χρόνο από νέες θέσεις εργασίας, με τις αντίστοιχες επενδύσεις που έπρεπε να είχαν προηγηθεί. «Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αυτή η προϋπόθεση που είχαμε θέσει δεν ισχύει και μάλιστα είχαμε πει τότε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, αν χάνονται θέσεις εργασίας χωρίς να δημιουργούνται νέες στον ίδιο χρόνο, είχαμε ζητήσει να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ για τόσο χρόνο, όσο θα χρειαζόταν ώστε να δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Κασαπίδης και συμπλήρωσε πως πρέπει να ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος όρος από την Περιφερειακή Αρχή και οι βουλευτές της περιοχής να κάνουν τις ανάλογες εισηγήσεις στα αρμόδια όργανα, ώστε να ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. «Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο πρώτο μισό του 2025. Δεν πρέπει να περάσει το καλοκαίρι χωρίς να έχουμε κάποια συγκεκριμένη απόφαση ότι θα έρθουν επενδύσεις. Διαφορετικά, θα πρέπει να παραταθεί η λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ. Αν δεν συμβεί τίποτα από τα δύο, θα πρέπει να διεκδικήσουμε με δημοκρατικό και δυναμικό τρόπο το δίκαιο που έχει η Δυτική Μακεδονία, με ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις».

Σημείωσε πως υπάρχει η αναγκαιότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός της χώρας και να μεριμνήσει για την αντικατάσταση των χαμένων θέσεων εργασίας, με την προσέλκυση άλλων επενδύσεων, ισοδύναμων με αυτές που χάνονται. «Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να καταφέρει κάποιες κρατικές βιομηχανίες ή κάποιες ιδιωτικές επενδύσεις να στρέψουν το ενδιαφέρον τους πιο πρακτικά και αποτελεσματικά και να εγκατασταθούν στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κασαπίδης.

Ως μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την περιοχή μας, όπως διαμορφώνεται από την παγκόσμια αγορά και τα νέα δεδομένα της, χαρακτήρισε τη φέτα ο κ. Κασαπίδης. «Η παγκόσμια αγορά της φέτας έχει απογειωθεί», τόνισε. Συνέχισε λέγοντας πως, όπως έχει αποτυπωθεί σε μελέτη, για το 2023 η ζήτηση της φέτας ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται μέσα στην επόμενη πενταετία να φτάσει κοντά στα 20 δισεκατομμύρια. «Μιλάμε για ασύλληπτα μεγέθη στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα. Είναι ισοδύναμα μόνο με τον τουρισμό ή τη ναυτιλία».

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, που συμμετέχει στη ζώνη της φέτας. Είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να επενδύσουμε θέσεις εργασίας που τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης». Συμπλήρωσε πως, από υπολογισμούς που έχουν γίνει, μπορεί η Δυτική Μακεδονία να συγκρατήσει τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, αλλά με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. «Είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα, στο οποίο πρέπει να πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση και να επιλυθούν πολλά προβλήματα. Τα 250 εκατομμύρια που είχε εξασφαλίσει η Sunlight ως κρατική επιχορήγηση, είναι στα κρατικά ταμεία για να επενδυθούν στη Δυτική Μακεδονία. Αν στραφούν στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην κτηνοτροφία, δημιουργούνται με βεβαιότητα 8.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας».

Κάποια από τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων, η δημιουργία νέων επενδύσεων και η βελτίωση των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων στην περιοχή. Ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε πως πρέπει να στραφούν πόροι από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης προς τον πρωτογενή τομέα.

Οι εξελίξεις στις εργασίες της σιδηροδρομικής γραμμής του άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, που στη συνέχεια μέσω του Αμυνταίου και της Έδεσσας θα συνδεθεί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήταν το τρίτο θέμα που ανέφερε ο κ. Κασαπίδης. «Πρόκειται για μια εκκρεμότητα και έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και η ολοκλήρωση της υποδομής από το 2017-2018. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει τις εργασίες και τις μελέτες και περιμένει το πράσινο φως από τον ΟΣΕ για να τα παραδώσει. Είναι ένα μεγάλο έργο 15 εκατομμυρίων και δεν πρέπει να μείνει άλλο πίσω. Δεν χωράει καμία καθυστέρηση σε σημαντικά έργα, όπως αυτό που μας ενώνει με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είναι μια βασική προϋπόθεση για την έλευση και άλλων επενδύσεων ή για να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία πιο ελκυστική για μεγάλες επενδύσεις που απαιτούν τέτοιες υποδομές», κατέληξε ο κ. Κασαπίδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση