Γ. Ζεμπιλιάδου: Ανησυχία για τα χρήματα του 3ου Πυλώνα της Δίκαιης Μετάβασης

5 Min Read

Στη λογοδοσία της Περιφέρειας το θέμα

Η Επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα», κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου στη λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής το βράδυ της Δευτέρας, εξέφρασε την ανησυχία της για το αν ο τρίτος πυλώνας του μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης είναι υπό αμφισβήτηση. Αφορμή ήταν μια έκφραση του Περιφερειάρχη όταν είχε τεθεί το ζήτημα, από την οποία συμπέραναν πως ο τρίτος πυλώνας του ταμείου δίκαιης μετάβασης, που για τη Δυτική Μακεδονία και τη χώρα συνολικά, σημαίνει 1.86 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι υπό αμφισβήτηση. «Αν νομίζετε πως κάτι τέτοιο ισχύει, αν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός, πρόκειται για μια συγκλονιστικά αρνητική εξέλιξη» τόνισε η ίδια.

- Advertisement -

Συνέχισε λέγοντας πως το ποσό είναι πολύ μεγάλο και πως όλες οι δημόσιες επενδύσεις θα μπορούσαν να αποτελούν εν δυνάμει έργα αυτού του πυλώνα. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός πως έχει γίνει ήδη η πρώτη εκταμίευση από την ευρωπαϊκή επιτροπή με το ποσό των 63 εκατομμυρίων, το οποίο αντιστοιχεί σε 350 εκατομμύρια ευρώ από το ποσό του 1.86 δις. Αυτά τα 350 εκατομμύρια πρέπει να απορροφηθούν με βάση την ευρωπαϊκή επιτροπή και την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων έως το 2025. «Η αγωνία μας είναι ότι από αυτά τα 350 εκατομμύρια έχουν ενταχθεί τα πρώτα 80 εκατομμύρια από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και υπάρχει ένα υπόλοιπο μέχρι το 2025, 270 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρήματα είναι πολύ ανταγωνιστικά» σημείωσε η ίδια.   

Όπως ανέφερε η κ. Ζεμπιλιάδου ο στόχος του 1.8 δις είναι πολύ σημαντικός γιατί θα καλύψει τις αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα διευκολύνει να χρηματοδοτηθούν δημόσια έργα που δεν έχουν επαρκείς ροές εσόδων για να είναι ελκυστικά με άλλα προγράμματα. Η ίδια τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο είναι απαραίτητο και δεν πρέπει να χαθεί και ρώτησε την Περιφερειακή Αρχή γιατί δεν ζητάει τα υπολειπόμενα 270 εκ. έως το 2025 και γιατί δεν τους έχει παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα για να τους κάνει να καταλάβουν ότι το έχουν στο νου τους και δεν κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα.

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας στην κ. Ζεμπιλιάδου ανέφερε πως το θέμα το αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα σημασία και την αξία που έχει. Όπως σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, η αναφορά του στην πιθανότητα να μην είναι διαθέσιμα τα ποσά του τρίτου πυλώνα, στο ύψος των αναμενόμενων, θα μπορούσε και έπρεπε να είχε εκτιμηθεί. «Πέρασα το μήνυμα στο περιφερειακό συμβούλιο ότι έχουμε ακόμα έναν στόχο μπροστά μας, τον οποίο θα πρέπει να διεκδικήσουμε. Το ότι βλέπω ότι δεν κινείται η διαδικασία του τρίτου πυλώνα όπως θα περιμέναμε, σημαίνει ότι έδωσα αξία στο γεγονός και παρατήρησα μια δυσκαμψία» τόνισε ο ίδιος.  

Ο κ. Αμανατίδης συνέχισε λέγοντας πως οι πόροι που ανακοινώθηκαν πριν δύο με τρία χρόνια, θα έπρεπε να είχαν δεσμευθεί για δημόσια έργα που τα έχει ανάγκη η περιοχή μας, ενώ σημείωσε πως την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι το Δ.Α.Μ. και ο τρίτος πυλώνας του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Όπως τόνισε ο ίδιος, πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενημερωθούν για την πορεία της , ενώ υπογράμμισε πως στον τρίτο πυλώνα δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να ενταχθούν το Πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο, οι δρόμοι και οι μετεγκαταστάσεις και βρίσκονται σε μια φάση τροποποίησης.

Τέλος, η κ. Ζεμπιλιάδου σημείωσε πως δεν είχε γίνει ενημέρωση στο περιφερειακό συμβούλιο καθώς η συζήτηση έγινε μεταξύ τους, με κλειστά μικρόφωνα και πως πρέπει να συγκληθεί περιφερειακό συμβούλιο έστω και με την υπόνοια ότι συμβαίνει με τους πόρους του τρίτου πυλώνα.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση