Γεύσεις, μνήμες και συγκίνηση στο Συμπόσιο Κοζανίτικης Κουζίνας

3 Min Read

Μια βραδιά αφιερωμένη στην γαστρονομική ταυτότητα του τόπου

Το τας κεμπάπ, το γκούλας, το καταφιώτικο, αλλά και το κέικ Παρί, το καρυδάτο, οι ζεμαστιστοί κουραμπιέδες και το ρυζόγαλο ήταν οι γευστικοί πρωταγωνιστές του Συμποσίου Κοζανίτικης Κουζίνας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Event Plaza στα Πετρανά. Στη βραδιά συμπρωταγωνίστησαν η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση που έφεραν οι εικόνες, αλλά και η παρουσία ανθρώπων που υπηρέτησαν με τον τρόπο τους τη γαστρονομική κουλτούρα του τόπου.

Στόχος της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας με τη στήριξη πολλών φορέων και επιχειρήσεων του τόπου, ήταν να τονιστεί η δύναμη που έχει η κουζίνα να λειτουργεί ως «συγκολλητική ουσία» και στοιχείο συνοχής μιας κοινωνίας.

Η «ψυχή» της βραδιάς Κώστας Καραμάρκος

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον συνιδρυτή του Ινστιτούτου Δίκαιης Μετάβασης και «ψυχή» της βραδιάς, Κώστα Καραμάρκο, ο οποίος τόνισε ότι το συμπόσιο είναι πρωτίστως «μια πράξη κοινωνικής συνοχής, συναισθηματικής επανασύνδεσης και ουσιαστικής ανάδειξης της Κοζανίτικης Κουζίνας και όλων αυτών που την υπηρετούν. Ο στόχος; Κοζανιτισμός, χωρίς σοβινιστική διάθεση, χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με μεγάλες αγκαλιές. Σήμερα, όπως και μεθοδικά κάνουμε όλη τη χρονιά αγκαλιάζουμε ότι βρίσκεται γύρω από την Κοζανίτικη Κουζίνα. Τιμούμε επίσης κάποια παιδιά της πόλης, που την υποστήριξαν στην κυριολεξία μια ολόκληρη ζωή».

Είχε προηγηθεί οινογευσία, γευσιγνωσία ζυμών, παραλαβή δώρων, αλλά και έκθεση Κοζανίτικου Γιορτάσιου, κατά την υποδοχή των επισκεπτών στο χώρο της εκδήλωσης.

O Θανάσης Κουκουτάρης της Alfa Pastry παραλαμβάνει τιμητική διάκριση από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη
Η κ. Ουρανία Μπαγκατζούνη παραλαμβάνει την τιμητική διάκριση εκ μέρους του συζύγου της Μάρκου

Οι στιγμές που ξεχώρισαν ήταν οι βραβεύσεις των Θανάση Κουκουτάρη, Μάρκου Μπαγκατζούνη (παρέλαβε την τιμητική διάκριση η σύζυγός του Ουρανία), Τάσας Τσικριτζή, Γιαννάκου Κωτούλα, Κώστα Πατσώνα και Ζήνωνα Καραμούζα, ανθρώπων που για πολλά χρόνια υπηρέτησαν ο καθένας με τον τρόπο του και από το πόστο του τη γαστρονομία, την εστίαση και την κουζίνα.

Η Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου παραλαμβάνει τη διάκριση από την Αντιπεριφερειάρχη Πολυτίμη Φαρμάκη

Για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη συλλογή και διατήρηση λαογραφικού υλικού και συνταγών από την παλιά Κοζάνη, μέσα και από το βιβλίο τους «Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη», τιμήθηκαν οι Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου και Φάνη Φτάκα Τσικριτζή.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει η Θανάσαινα, γνωστή και ως Δώρα Σιαλβέρα που παρέα με τον Τάκη Συνδουκά σκόρπισαν το γέλιο στους περίπου 400 συνδαιτημόνες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με γλέντι που ακολούθησε.

Την εκδήλωση στήριξαν οι: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Εταιρεία Τουρισμού, Δυτικής Μακεδονίας, ΕΒΕ Κοζάνης, Σωματείο Εστίασης Ερμής, Δήμος Κοζάνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Μπαγκατζούνης ΑΕΒΕ, Άλφα Κουκουτάρης, Κτήμα Ζανδέ, Συνεταιρισμός Κρόκου και Ζυμαρικά Τασούλα.

Μοιραστείτε την είδηση