Γεφύρι της… Άρτας η Γέφυρα Σερβίων- Δίχως τέλος η συζήτηση για την επικινδυνότητα της γέφυρας

3 Min Read

Το καλοκαίρι του 2024, στην καλύτερη περίπτωση, θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης της υψηλής γέφυρας Σερβίων, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρξουν ενστάσεις στην μακρόσυρτη απαιτούμενη διαδικασία των δημόσιων τεχνικών έργων. Αυτό προέκυψε από την χθεσινή συζήτηση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας, μετά από ερώτηση του μέλους της αντιπολίτευσης Ηλία Κάτανα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εργασίες συντήρησης.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Αναγνώστου, ο τεχνικός σύμβουλος που είχε οριστεί ολοκληρώνει και παραδίδει τις παρατηρήσεις του στο τέλος του μήνα. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ανάληψη υποχρέωση της μελέτης, η οποία μπορεί να έχει προϋπολογισμό έως και 2 εκατομμύρια ευρώ και διάστημα ολοκλήρωσης περίπου 15 μήνες. Ακολουθεί η εύρεση χρηματοδότησης από πρόγραμμα και μετά οι εργασίες και παρεμβάσεις.

- Advertisement -

Αν κάποιος αθροίσει τους μήνες αυτούς και δεν υπολογίσει καθυστερήσεις ή τυχόν ενστάσεις σε διαγωνισμούς, στην καλύτερη περίπτωση οι εργασίες συντήρησης θα ξεκινήσουν το 2024 και θα ολοκληρωθούν έναν χρόνο μετά. Μέχρι τότε όμως, η κίνηση των οχημάτων θα συνεχίσει να γίνεται από την συγκεκριμένη γέφυρα που πριν ένα χρόνο πρωταγωνιστούσε στον ελληνικό τύπο ως η «επικίνδυνη γέφυρα της Ελλάδας», μετά τις δηλώσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά «όταν έμαθα πως την γέφυρα έφτιαξε ο Μοράντι, έχασα τον ύπνο μου».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων, τα σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρικάρντο Μοράντι για την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων που δόθηκε στην κυκλοφορία το 1975, βρέθηκαν σε ένα τεχνικό μουσείο στην Ιταλία και σύντομα θα βρίσκονται στα χέρια των μηχανικών. «Μόλις τα δούμε θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα και θα αξιολογήσουμε την κατάσταση. Στην παρούσα φάση η γέφυρα δεν κινδυνεύει. Παρουσιάζει κάποια παραμόρφωση και γι’ αυτό ενδιαφερόμαστε να ανατάξουμε τον τομέα της γέφυρας για να μην υπάρξει πρόβλημα για τα επόμενα 40 χρόνια ακόμη και με αιφνίδιες ρωγμές αν περάσει από πάνω της ένα φορτίο βαρύτερο από αυτό που αντέχει» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση ο κ. Αναγνώστου.

«Δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουμε τον κόσμο που ταλαιπωρείται από μια ακατάσχετη κινδυνολογία εδώ και δυο χρόνια για την επικινδυνότητα της γέφυρας» είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Κάτανας, με τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Μενέλαο Μακρυγιάννη να απαντά: «επτά χρόνια δεν κάνατε τίποτα και δείχνετε σήμερα μια καθυστερημένη ευαισθησία ενώ σας είχαν ενημερώσει οι τεχνικές υπηρεσίες για το θέμα. Αλήθεια το 2020 είδατε πως η γέφυρα είχε πρόβλημα; Εμείς ακούσαμε τις υπηρεσίες και κάναμε αυτό που μας υπέδειξαν. Μην μέμφεστε εμάς γιατί εσείς αστοχήσατε».

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση