Γεωργούλης: ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος της Ευρώπης

5 Min Read

Συνέντευξη του Έλληνα ευρωβουλευτή στον «Χ»

Το κλειδί του… χρηματοκιβωτίου της χώρας, που έχει κλεισμένο μέσα του τον πολιτισμό της Ελλάδας, αναζητά ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, με στόχο ενισχύσει τις διεκδικήσεις της κοινωνίας των πολιτών που στρέφεται όλο και περισσότερο στον πολιτισμό. Την παρομοίωση του «κλειστού χρηματοκιβωτίου με χαμένα κλειδιά που τα αναζητούμε» έκανε ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, σε συνέντευξη του στον «Χ», την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023.

«Στο Ευρωκοινοβούλιο δε νιώθω πλέον μοναξιά μιας και γρήγορα αναπτύξαμε συμμαχίες με ευρωβουλευτές από σχεδόν όλες τις χώρες για να τρέξουμε θέματα πολιτισμού. Αντίθετα, μοναξιά νιώθω στην χώρα μας, αφού όσες φορές επιχειρήσαμε να έχουμε γέφυρες επικοινωνίας με το υπουργείο Πολιτισμού, βρήκαμε ρολά κατεβασμένα. Δεν μου αρέσει που αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό κομματικά, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται καθαρά πολιτικά και με διάθεση προσφοράς προς τους πολίτες και με πρωταγωνιστές αυτούς» ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Γεωργούλης.

Ο ίδιος καμαρώνει για την δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού με δική του πρωτοβουλία, προχώρησε η σύσταση της CCFG (Cultural Creators Friendship Group), την οποία απαρτίζουν σήμερα 28 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη. «Καταφέραμε να έχουμε πλέον μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της Κομισιόν κατά την διαδικασία της διαβούλευσης. Οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και δεν χάνεται χρόνος. Η ομάδα αυτή ήταν η αφορμή να μας βραβεύσει το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας ως την ομάδα με αξιέπαινες πρωτοβουλίες κατά την περίοδο του κορωνοϊού, όταν πιέσαμε τις πλατφόρμες περιεχομένου να ακολουθήσουν μια αναλογική και πιο δίκαια κοστολόγηση των υπηρεσιών τους» προσθέτει ο κ. Γεωργούλης.

Μερικοί από τους στόχους της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση και επίτευξη καλύτερης κατανόησης των συνθηκών των πολιτιστικών δημιουργών μεταξύ των φορέων λήψης αποφάσεων της ΕΕ, προκειμένου να καλλιεργηθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και να διασφαλιστεί η ποικιλομορφία και η βιωσιμότητά του. Επίσης, στους στόχους της ομάδας εντάσσεται και η βελτίωση των σχετικών νομικών πλαισίων και βιομηχανικών πρακτικών που επηρεάζουν τα οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά και ηθικά δικαιώματα των δημιουργών πολιτισμού. Ακόμη, η συγκέντρωση και επαφή οργανισμών που εκπροσωπούν πολιτιστικούς δημιουργούς από όλους τους τομείς προκειμένου να καθιερωθεί συχνός διάλογος με τους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα και με διαφορετικές προοπτικές, διασφαλίζοντας μια οριζόντια προσέγγιση σε διάφορους τομείς πολιτικής σε σχέση με τις σχετικές επιτροπές.

«Ο πολιτισμός για τους πολιτικούς είναι ένα δύσκολο πεδίο, κυρίως γιατί η αντίληψη που υπάρχει είναι πως πρόκειται για έναν τομέα που έχει να κάνει με τη διασκέδαση. Όμως πρόκειται για την ψυχή και την αναπνοή μιας κοινωνίας, είναι το οξυγόνο της. Συνεπώς αν δεν παράγεις πολιτισμό είναι σαν να προκαλείς ασφυξία στην κοινωνία» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής και «δανείζεται» μια έκφραση του οικονομολόγου, διπλωμάτη και αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης Ζαν Μονέ που έλεγε πως αν «ξαναέστηνε» το οικοδόμημα της Ευρώπης θα ξεκινούσε από τον πολιτισμό.

«Στη χώρα μας η τελευταία που είπε πως αιχμή του δόρατος της χώρας είναι ο πολιτισμός της ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Εγώ θα πω πως ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος όλης της Ευρώπης. Τα κράτη που διατηρούν υψηλά τα στάνταρ του πολιτισμού είναι συνήθως αυτά που έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και σταθερή οικονομία. Χρειάζεται να ταυτιστεί η κοινωνία με αυτόν για να πετύχει άλματα. Οι αφυπνισμένοι πολίτες είναι αυτοί που έχουν και ζουν με τον πολιτισμό στο πετσί τους και είναι ταυτισμένοι με αυτόν» εξηγεί με ενθουσιασμό ο Αλέξης Γεωργούλης.

Τέλος, μεγάλη σημασία και ενέργεια δίνει στον φάκελο SLAPP’s (Strategic lawsuits against public participation), για τον οποίο είναι εισηγητής από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου. Τα SLAPPs είναι η διαδικασία εξοντωτικών αγωγών και μηνύσεων σε δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς κ.α. που επιχειρούν να πουν την άποψη τους ελεύθερα αλλά διώκονται με σκοπό τη φίμωσή τους. «Το αρχικό κείμενο που κληθήκαμε να επεξεργαστούμε είχε πολλά κενά και χαρακτηρίστηκε ως «empty shield» μια άχρηστη, δηλαδή, ασπίδα. Πλέον με τις τροποποιήσεις έχουμε διαμορφώσει την τελική πρόταση, η οποία εκτιμώ πως θα περάσει, και θα προστατεύει σε τέτοιο σημείο που και οικονομική συμπαράσταση θα έχουν οι διωκόμενοι και θα απειλούνται με ποινές οι διώκτες. Επίσης, προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε και παλιές υποθέσεις που χαρακτηρίστηκαν SLAPP και έκλεισαν για να στηριχθούν οικονομικά τα θύματα» κατέληξε ο κ. Γεωργούλης.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση