Γεύσεις του Πόντου την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

2 Min Read

Γεύσεις από τον Πόντο θα έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με την ποντιακή γαστρονομία να κυριαρχεί.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και τα ποντιακά σωματεία του δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Γεύσεις Ποντίων» στο πλαίσιο του «Μήνα Πολιτισμού ΟΣΕΠ».Η διοργάνωση συμπίπτει με την Προεδρία της χώρας μας στον ΟΣΕΠ (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) κατά το β΄ εξάμηνο του 2019 και περιλαμβάνει ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη γαστρονομία των χωρών της περιοχής.
«Στόχος είναι η προβολή του πολιτισμού του Ευξείνου Πόντου. Στο νομό Κοζάνης ο ποντιακός ελληνισμός κατέχει έναν σημαντικό χώρο, έχοντας μια σημαντική παρουσία και δραστηριότητα, οπότε θεωρούμε υποχρέωσή μας να προβάλλουμε και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής. Δηλώσαμε τη συμμετοχή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και εφόσον το θέμα των διοργανωτών αφορά στη γαστρονομία του Ευξείνου Πόντου, θεωρήσαμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε με ένα θέμα που να έχει σχέση με την ποντιακή κουζίνα και να γνωρίσουμε την γαστρονομία» είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Αιανής την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί θα μιλήσουν ο Θόδωρος Κωνσταντινίδης, διδάκτωρ κοινωνιολογίας, ο σεφ Γιάννης Γιαννίτσας και η Ελένη Βασιλειάδη, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα θα μαγειρέψουν παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα της ποντιακής κουζίνας.
«Είναι πολύ σημαντικό σ’ ένα χώρο πολιτισμού να έχουμε μια τέτοια εκδήλωση, να ταξιδέψουμε με τις γεύσεις ποντίων, τα τραγούδια και τους χορούς του ποντιακού ελληνισμού και να ακούσουμε σημαντικούς ανθρώπους» ανέφερε εκ μέρους των διοργανωτών η Έφη Κατσόγιαννου Τριανταφύλλου.
«Η ποντιακή διατροφή μας μιλάει για την μακροζωία και αφορά σε λαχανικά, δημητριακά και κτηνοτροφικά προϊόντα» συμπλήρωσε η κ. Κατσόγιαννου.

- Advertisement -

Αμέσως μετά την εκδήλωση θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής από αρχαιολόγους της Εφορείας.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση